Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Pokušavate li biti Duh Sveti svomu mužu? Ako samu sebe smatrate mnogo boljom osobom od svog muža, pogotovo u duhovnom smislu, on će se u tom segmentu vašega braka još više udaljiti od vas kao i na još mnogo drugih načina

Foto: Pixabay

 

… Većina muževa ne smatra sebe pravednicima, nego čak drže da su njihove žene uvijek u pravu. Kao da taj iskrivljeni stav nije već sam po sebi dovoljno pogrešan, žene nakon nekog vremena u braku također počnu svoga muža doživljavati kao onoga koji griješi.

Mnoge mi žene kažu: „Moram prestati svomu mužu biti Duh Sveti.“ Slažem se s njima jer u Svetom Trojstvu nema upražnjenih mjesta

Ona je ta koja je neprestano na visini zadatka, koja ispravlja djecu (i njega) te s vremenom, ni ne primijetivši, postaje uvjerena u vlastitu pravednost. To se često događa na podsvjesnoj razini, ali ženu tada obuzima jedan prikriveni duh osude. Mnoge mi žene kažu: „Moram prestati svomu mužu biti Duh Sveti.“ Slažem se s njima jer u Svetom Trojstvu nema upražnjenih mjesta. Nikada nisam čuo da ijedan muškarac kaže: „Moram prestati svojoj ženi biti Duh Sveti.“

Marta i Marija

Promotrimo jedan događaj opisan u Bibliji. Isus posjećuje Martu i Mariju u njihovu domu. Marta je zaokupljena poslom i sva tjeskobna priprema večeru. Pristupi ona Isusu i reče: „Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.“ (Lk 10, 40) Marta ovdje ne postavlja pitanje očekujući odgovor. Ona govori ono što smatra činjeničnim stanjem. Ona gleda u oči same Ljubavi i govori da mu nije stalo do nje jer se on čini nezainteresiranim za ono što ona smatra važnim.

Marta je bila u krivu. Ona je gledala svijet kroz svoje ružičaste sunčane naočale i donijela je neispravne zaključke. Pitanje je: jeste li vi možda ponekad u krivu iz istih razloga? Je li moguće da vam muž, ukazujući na neke stvari, zapravo pokušava pomoći i uopće nema namjeru kritizirati vas?

Umjesto da grubo opomene Martu, Isus ju je blago ukorio zbog njezine zabrinutosti i uznemirenosti. Zauzevši takav stav, propuštala je ono što je bilo istinski važno: biti u zajedništvu s Njim. Još bih mnogo toga mogao reći o ovom događaju, ali ovdje je sada najvažnije istaknuti da je Marta bila u krivu. Ona je gledala svijet kroz svoje ružičaste sunčane naočale i donijela je neispravne zaključke. Pitanje je: jeste li vi možda ponekad u krivu iz istih razloga? Je li moguće da vam muž, ukazujući na neke stvari, zapravo pokušava pomoći i uopće nema namjeru kritizirati vas?

Ako samu sebe smatrate mnogo boljom osobom od svog muža, pogotovo u duhovnom smislu, on će se u tom segmentu vašega braka još više udaljiti od vas kao i na još mnogo drugih načina

Kako biste počeli cijeniti muškarčevu sposobnost da sagleda stvari i savjetuje vas, prihvatite činjenicu da on ima te sposobnosti, a vi se nemojte zavaravati vlastitom ispravnošću. Takvo uvjerenje moglo bi vas prevariti više nego bilo koji drugi grijeh. Ako samu sebe smatrate mnogo boljom osobom od svog muža, pogotovo u duhovnom smislu, on će se u tom segmentu vašega braka još više udaljiti od vas kao i na još mnogo drugih načina. S vremenom će vam muž prestati davati savjete na gotovo svim razinama.

Što on može reći ženi koja ga gleda s prijezirom? On vidi sebe sa svim svojim slabostima, dok ona nema nijednu

Što on može reći osobi koja je uvijek u pravu? Što on može reći ženi koja ga gleda s prijezirom? On vidi sebe sa svim svojim slabostima, dok ona nema nijednu. Stoga se on povlači i sve manje govori kako ga ona ne bi ispravljala. Svjesna njegove tišine, žena mu često kaže: „Zašto ništa ne govoriš?“ a on u sebi razmišlja ovako: Ako nešto kažem, onda sam u nevolji. Ako ništa ne kažem, opet sam u nevolji. Ali ako ništa ne kažem, to je ipak manja nevolja. Žalosno je to, ali mnogi muškarci upravo tako razmišljaju.

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje”, autora Dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi saznajte ovdje, a kupiti ju možete ovdje.

ISKORISTI PRILIKU! POPUST ČETVRTKOM Uoči Valentinova – tri naslova snižena 30%: „Ljubav i poštovanje“, „Tri koraka do prave ljubavi“ i „Vruće teme“ 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh