Aktualnosti

VEĆ PRIKUPLJENO PREKO 15 TISUĆA POTPISA

POKRENUTA PETICIJA: Promijenite diskriminatornu mjeru za crkve „Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene!“, poručuju pokretači peticije

Foto: Sveta Mati Slobode – Župa Duha Svetoga


 

U prvih nekoliko sati od pokretanja peticije više od 15 tisuća građana potpisalo je zahtjev Stožeru civilne zaštite i Vladi RH u kojem Udruga GROZD traži ispravljanje nelogične i diskriminatorne mjere za crkve (maksimalno 25 osoba bez obzira na veličinu crkve) i njeno usklađivanje s mjerama za trgovine, kazališta, kina i sl. prema kriteriju veličine prostora (četiri metra kvadratna po osobi).

„Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene!“, poručuju pokretači peticije.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Prenosimo vam i cijeli tekst peticije udruge Glas roditelja za djecu – GROZD:

Stožeru civilne zaštite i Vladi RH

Poštovani, zahtijevamo da pod hitno ukinete epidemiološku mjeru koja ograničava broj osoba u crkvenim prostorima na 25 i uskladite ju s mjerama za trgovine, umjetničke programe, kinoprojekcije, izložbene prostore i političke sjednice, a u kojima se maksimalni broj prisutnih osoba računa prema veličini prostora tj. prema kriteriju 4 m² površine po osobi.

Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene. Trenutno fiksno ograničenje broja osoba bez obzira na veličinu tj. kvadraturu crkve je protivno logici i zdravom razumu, te je diskriminirajuće i ponižavajuće za vjernike čije posjećivanje crkve se stavlja u drugorazredni položaj u odnosu na posjećivanje dućana, kazališta, kina i sl. Osim toga, u crkvi je puno manje kretanje ljudi, a time i rizik od zaraze, nego primjerice u trgovačkom centru.

Kao roditeljska udruga osobito skrećemo pozornost na učinak ove mjere na obitelji s djecom. Djeci je još puno teže doživjeti zajedništvo misnog slavlja putem medija nego odraslima, te je roditeljima ovom nepravednom odlukom dodatno ograničeno njihovo pravo na vjerski odgoj svoje djece.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh