Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Pokolebam li se kada činim dobro, a supružnik to ponekad ili često ne primjećuje?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, kako ovaj svijet gleda na brak, kako ja gledam na brak, što je za mene brak, što za mene znače riječi, moje obećanje „u dobru i zlu“? Jesam li svjestan/a svoga obećanja? Jesam li svjestan/a kako sam tim riječima dopustio da izliješ snagu svog svetog Duha na mene kako ne bi slijedio ovaj svijet i njihove poglede, stavove i krive motive koji razaraju sve što je pred njim, lukavo, uvjeravajući me kao ja imam svoje pravo. Jesam li prihvatio samo dio „u dobru“, dio gdje svijet nameće kako sve mora biti savršeno, kako nije potrebna određena žrtva, odricanje, kako ako se negdje ne slažemo, oko nečeg se razilazimo, da nismo jedno za drugo? Jesam li se dao uvjeriti svijetu i išao kontra tvojeg primjera Isuse, kako će biti i teških trenutaka, ali trenutaka gdje moram zastati, razmisliti, trenutaka kroz koje se oblikujem, jer upravo u tim trenucima vidim sebe kako reagiram, što su moji stavovi, kako funkcioniram kao supružnik, gledam li isključivo na svoje želje, poštujem li želje svoga supružnika, razmišljam li o našim različitostima ili gledam svoje stavove i misli kao jedine ispravne?

Ne, ne moram se slagati sa grešnim postupcima supruga/e, ne, ne moram šutjeti, ali kako odgovaram

Pokolebam li se kada činim dobro, a supružnik to ponekad ili često ne primjećuje? Tvoja mi Riječ izričito govori: „Ako dobro čineći trpite pa strpljivo podnosite, to je Bogu milo. Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim.“ (1 Pt 2, 20-21) Dopuštam li da me svijet uvjeri i dovede u „mentalitet žrtve“ u braku ili sam svjestan/svjesna svojih riječi i obećanja „u zlu“, odnosno kako će biti teških trenutaka kada posvećujem svoj brak, kada upoznajem svoje srce, kada sam sličan/a Kristu, kada sakupljam „poene“ za nebo, kada idem kontra grijeha, svijeta, sebičnosti, sotonskih varki koji mi serviraju isključivo „moje pravo“ i život bez žrtve? Ne, ne moram se slagati sa grešnim postupcima supruga/e, ne, ne moram šutjeti, ali kako odgovaram, kakav je moj ton glasa, koliko napadam u tim trenucima, koliko pokušavam smiriti situaciju, učiniti tu žrtvu na koju me Krist poziva, koliko osudim supružnika, koliko sam spreman/a uistinu slijediti primjer Krista, sa Njim i po Njemu, u svome braku?

Pomozi mi da ljubim bezuvjetno, da se žrtvujem u tim trenucima za svoj brak

Gospodine, oslobodi me svakog krivog mentaliteta žrtve koju sam prihvatio/la i koji me guši. Teško mi je Isuse ponekad, ali znam da si uz mene i pomažeš mi. Daj da shvatim da su ti trenuci kada nam je teško, kada se udaljimo prilika da budemo slični tebi, da ljubimo bezuvjetno, jer kada stanem pred tebe, pitati ćeš me koliko sam ljubio/la, to će biti glavno pitanje. Pomozi mi da ljubim bezuvjetno, da se žrtvujem u tim trenucima za svoj brak. Rasvijetli me!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Svijet nas je uvjerio, kroz filmove, „demokraciju“, prava ovakva, prava onakva, kako smo mi jedino bitni, kako mi imamo to svoje pravo i kako ako nam nešto ne paše možemo odlučiti što ćemo mi napraviti, od razvoda, abortusa, eutanazije,… Zar nije to upravo prvi grijeh koji je počinjen? Sve mogu, naravno, ali sve ne koristi, za svoje obećanje u dobru i u zlu jednoga dana Gospodin će me pitati. Razmisli danas o ovim riječima: „”Sve mi je dopušteno!” Ali – sve ne koristi. “Sve mi je dopušteno!” Ali – neću da mnome išta vlada.“ (1 Kor 6,12) Što mnome uistinu vlada? Ne suprugom, mnome…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh