Roditelji i djeca

POKAZUJU NAM DA NEŠTO ČINIMO KRIVO // 11 znakova koji ukazuju na loš odgoj Vaše dijete laže? To znači da ste pretjerano reagirali na neke njegove postupke u prošlosti… Vaše dijete ima nisko samopoštovanje? Možda ga više kritizirate nego potičete…

11 znakova koji ukazuju na loš odgoj

Često krivimo roditelje za ono kako se djeca ponašaju, jer je najlogičnije objašnjenje za to loš odgoj. Većina roditelja ne postupa dobro prema svojoj djeci kad je u pitanju postavljanje očekivanja i zato se ona ponašaju onako kako se ponašaju.

Pripazimo na ove znakove koji pokazuju da kao roditelji činimo krivo.

 1. Ako vas dijete namjerno iritira, to je zato što ne pokazujete dovoljno nježnosti. Dijete ima razlog zašto vas gnjavi.
 2. Ako vaše dijete laže, to znači da ste pretjerano reagirali na neke njegove postupke u prošlosti. To je jedini logičan razlog zašto dijete laže.
 3. Ako vaše dijete ima nisko samopoštovanje, to je stoga što ga više kritizirate nego potičete. To je slučaj kad se djecu drži u prevelikoj strogosti.
 4. Ako se vaše dijete ne zauzima za sebe, to je zato što ste ga od malih nogu prekoravali pred drugima. Roditelji to ne bi smjeli činiti ni pred braćom, prijateljima i rođacima.
 5. Ako stvari koje kupujete svojoj djeci ona ne doživljavaju kao svoje, to je zato što im ne dopuštate da ih sama odaberu. Vaša djeca imaju svoj izbor i svoje želje, ono što im se sviđa i ne sviđa.
 6. Ako vam je dijete previše plaho, to je zato što mu previše pomažete. Nemojte mu otkloniti svaku prepreku na putu.
 7. Ako je vaše dijete ljubomorno, to je možda zato što ga stalno uspoređujete s ostalom djecom. Ono je ljubomorno zato jer ste ga naučili da se uspoređuje.
 8. Ako se vaše dijete brzo naljuti, to može biti zato što ga dovoljno ne hvalite. Zato pozornost može pobuditi samo ako je zločesto.
 9. Ako vaše dijete ne poštuje tuđe osjećaje, to može biti zato što ste ga naučili da zatomljuje svoje vlastite osjećaje. Ako ne pridajemo važnost djetetovim osjećajima, ono će postupati isto tako i neće poštovati tuđe osjećaje.
 10. Ako je vaše dijete tajnovito, to je zato što uvijek preuveličavate stvari. Nitko vam ne bi htio otkriti nešto ako zna da ćete pretjerano reagirati.
 11. Ako se dijete ponaša veoma bezobzirno, to je naučilo od svojih roditelja ili od onih s kojima živi. Da, često ne shvaćamo da većinu stvari djeca uče po modelu, oponašajući nas svjesno ili nesvjesno.

Kada primijetimo da dijete ima izraženi neki od ovih ‘znakova’

Koji roditelj ne bi htio biti što bolji svojoj djeci? Svaki se roditelj trudi koliko može i zna, a svakoga ponekad ponesu okolnosti, poteškoće, ‘naslijeđe’ koje je ponio iz svoga djetinjstva (npr. njemu njegovi roditelji nisu iskazivali dovoljno nježnosti pa ni njemu nije ‘prirodno’ iskazivati ju) – pa na nekome području ‘zakaže’.

Kada primijetimo da dijete ima izraženi neki od ovih ‘znakova’, uvijek možemo odlučiti poraditi na tome području.

Možemo potražiti literaturu o odgoju, potražiti savjet od stručnjak, predati sebe i svoje dijete Bogu u molitvi…

 

Evo nekoliko naslova koje preporučamo, a izravno su ili posredno vezani za skladne odnose s Vašom djecom:

 1. Kako zaista poznavati svoje dijete

Kako roditelji mogu odrediti kakva je osobnost njihova djeteta. Poznavanje djetetove osobnosti presudno je za odgoj zato što nam omogućuje da razumijemo djetetovo ponašanje i emocije i tako izbjegnemo tragične pogreške u odgoju.

 1. Kako zaista voljeti svojeg tinejdžera

Dragocjen priručnik i pouzdan vodič roditeljima današnjih tinejdžera, koji se katkad opisuju kao „ravnodušan naraštaj”. Ali iz prividne ravnodušnosti mogu se razviti depresija i pobuna protiv autoriteta. Odgajanje tinejdžera zato je danas za većinu roditelja zastrašujuća zadaća. Ali većina napetosti u odnosima s tinejdžerima može se ublažiti i otkloniti bez profesionalne pomoći…

 1. Obnova kršćanske obitelji

Kako (iz)graditi sigurne, sretne i zdrave obiteljske odnose u današnjem svijetu. Više ne razgovarate s bračnim drugom kao nekoć, čini se da su vam djeca odsutna ili puna gorčine, ili ste jednostavno izgubili povezanost koju ste nekad imali? U ovoj knjizi autori vas vode do same srži problemâ, nudeći konkretne savjete kako bi vam pomogli iskusiti obiteljske odnose koji donose ispunjenje.

 1. Vjeruju li vaša djeca?

Svatko od nas roditelja itekako bi htio da njegova djeca ozbiljno shvate vjeru te izrastu u dobre vjernike i dobre ljude. I svatko od nas zna da bi o vjeri trebalo razgovarati unutar obitelji. No kako to učiniti? Ova knjiga donosi dugogodišnje iskustvo jedne prezbiterijanske obitelji, u kojoj je otac, na nagovor majke, odlučio stvar uzeti u svoje ruke. Njihovo iskustvo slijede stotine tisuća obitelji, svih kršćanskih denominacija, širom svijeta.

 1. Otpusti svoju prošlost

Prošlost sadrži pravu riznicu odnosâ, iskustava, lekcija, i rana. Iz nje imaš priliku nešto naučiti i upotrijebiti je kao temelj budućnosti koja će biti obilježena pobjedom. U protivnom će se ona ‘okoristiti’ tobom – otežavajući tvoje postojeće odnose i onemogućavajući ti postati osobom kakvom si istinski stvoren.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh