Osobni razvoj

MOLITVE KOJE ISCJELJUJU SRCE

Pokajanje i oproštenje srž su svačijeg iscjeljenja Pokajanje oslobađa iscjeljenje u naše živote tako što odstranjuje svako uporište, priliku ili pravo koje sotona ili neki demon može imati u našem životu

Foto: Pixabay

 

Pokajanje i oproštenje srž su svačijeg iscjeljenja. Riječ „pokajanje“ u Bibliji se u različitim oblicima koristi 112 puta. Vidimo koliko je važno razumjeti ovu riječ. U Novom se zavjetu najčešće dvije riječi prevode s „pokajanje“: „metamelomai“ i „metanoes“.

Pokajanje je informiranje i promjena uma; pokretanje i usmjeravanje osjećaja da bismo postigli traženu promjenu; te djelovanje podložene volje kako bi se cijeli čovjek odvratio od nečega prema nečemu drugom

Njihovo zajedničko značenje daje nam sljedeću definiciju pokajanja:
Pokajanje je informiranje i promjena uma; pokretanje i usmjeravanje osjećaja da bismo postigli traženu promjenu; te djelovanje podložene volje kako bi se cijeli čovjek odvratio od nečega prema nečemu drugom.

Pokajanje je jedna od temeljnih doktrina (Heb 6,1-2).

Otada poče Isus propovijedati i govoriti: „Pokajte se: jer približilo se kraljevstvo nebesko.“ (Mt 4,17)
Ne obazirući se na ta razdoblja neznanja, Bog sada zapovijeda svim ljudima posvuda da se pokaju.“ (Dj 17,30)
Kad se pokajemo i okrenemo Bogu, na nebu nastaje velika radost (Lk 15,1-10).
Tako je, kažem vam, radost pred anđelima Božjim zbog jednoga grešnika koji se kaje. (Lk 15,10)

Grijeh daje uporište đavlu

Pokajanje oslobađa iscjeljenje u naše živote tako što odstranjuje svako uporište, priliku ili pravo koje sotona ili neki demon može imati u našem životu. Ef 4,27 kaže nam da ne dajemo mjesta ili priliku đavlu tako što ćemo ustrajati u grijehu. Kontekst ove zapovijedi opisuje grijehe koji đavlu daju uporište (tj. prijetvornost, ljutnja, krađa, izgovaranje ispraznih riječi, gorčina, bijes, pobuna, ogovaranje, zloba). Vidi 2 Kor 2,10-11.

Pokajanje otklanja demonska uporišta jer razoružava demone

Kol 2,13-15 opisuje razoružavanje vrhovništva i vlasti (tj. demonskih sila) kroz Kristovu smrt i krv prolivenu na križu. Učinke Kristove smrti na križu u vlastitom životu primamo kad se pokajemo za svoje grijehe i očistimo Kristovom krvlju.

 

 

Ulomak iz knjige „Molitve koje iscjeljuju srce“ autorâ Marka i Patti Virkler.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh