Aktualnosti

POHVALNA INICIJATIVA // Javni skup protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Splitu: ‘Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju’ Okupljeni na skupu pridružit će se pozivu HBK saborskim zastupnicima da ne ratificiraju 'Istanbulsku konvenciju'…

Građanska inicijativa ‘Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju’ održat će javni skup ispred crkve Gospe od zdravlja u Splitu, u nedjelju 1. istopada u 17 sati. Okupljeni na skupu pridružit će se pozivu Hrvatske biskupske konferencije saborskim zastupnicima da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Tom će prilikom na skupu govoriti mnogi istaknuti katolički intelektualci.

„Zaštita ljudskih prava Istanbulskom konvencijom koristi se za promicanje ‘rodne ideologije’…“

Hrvatski sabor uskoro će odlučivati o ratifikaciji Konvencije o zaštiti žena od svih oblika nasilja poznatijom kao Istanbulska konvencija. Ratifikacijom konvencije, ona, kao međunarodni dokument, postaje dio unutarnjeg pravnog poretka, te se svi zakoni kao i cijeli odgojno-obrazovni i zdravstveni sustav s njom moraju uskladiti. Formalno gledano, svrha Konvencije  zaštita je žena od svih oblika nasilja, što je bez sumnje plemenit cilj kojeg će poduprijeti svaki razuman čovjek. No, ‘zaštita ljudskih prava’ Istanbulskom konvencijom koristi se za promicanje ‘rodne ideologije’.

Papa Franjo o ‘rodnoj ideologiji’

Bit rodne ideologije tvrdnja je da je spol biološki zadan i nepromjenjiv, dok je rod društvena konstrukcija, nestabilna i promjenjiva i prema tomu svatko može birati svoj rod; prema spolu tako može biti muškarac, a prema rodu žena. Dakle, ženom se ne rađa, nego postaje (kako to tvrdi njena rodonačelnica Simone de Beauvoir).

Na Svjetskom danu mladih u srpnju 2017. u svom obraćanju Papa Franjo je rekao: „U Europi, u Americi, u Latinskoj Americi, u Africi i u nekim zemljama Azije postoje ideološke kolonizacije. A jedna je od njih – kažem to jasno s imenom i prezimenom – rodna ideologija“.

Poruka Hrvatske biskupske konferencije

Hrvatski biskupi pozivaju na prihvaćanje jedine ispravne definicije čovjeka i ljudske naravi, one iz Svetog pisma i Objave; da prema njoj živimo, a svaku lažnu i čovjeka nedostojnu, odlučno odbacimo.

Izvor:  Narod.hr; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh