Svetac dana

POHOD BLAŽENE DJEVICE MARIJE – PRVI SUSRET PROROKA I SPASITELJA // Zamisli da ti netko kaže da moraš propješačiti gotovo 150 km, a uz to si žena u drugom mjesecu trudnoće „Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom” (Lk 1,46-48)

Foto: Pixabay

Dirljiv susret dviju dubokih vjernica koje slave Boga

Danas slavimo blagdan koji se temelji na Evanđelju sv. Luke (Lk 1,39-56). Dva mjeseca nakon bezgrešnog začeća, Djevica Marija krenula je u posjet iz svog grada Nazareta u Elizabetino selo Ain Karim, nedaleko Jeruzalema. Put je bio 149 km dug, za što je trebalo pet dana pješačenja. Djevica Marija bila je siromašna pa nije mogla putovati drugačije.

„Zdravo Marijo”

Čim je Elizabeta vidjela i čula Mariju, zaigralo joj je dijete u utrobi. Bio je to i prvi susret Isusa i svetog Ivana Krstitelja. Elizabeta se napunila Duha Svetoga i radosno kliknula: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!” (Lk 1, 42). Taj Elizabetin zaziv postao je sastavni dio omiljene molitve „Zdravo Marijo”.

Bog nas je obdario tolikim darovima, zahvalimo mu!

„Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju”.

Tim riječima Marija zahvaljuje Gospodinu za sve darove kojima je prvenstveno nju obdario, ali još više time kao da nabraja i zahvaljuje za dobročinstva kojima Bog po svome Sinu neprekidno blagoslivlja ljudski rod.

Ovaj blagdan, prije svega, poziva nas da barem na trenutak zastanemo u vrevi svakidašnjeg života i odamo neizmjernu zahvalnost Onomu koji nam je darovao Spasitelja, no zasigurno i zahvalnost našoj dragoj Majci Mariji. Zahvalnost kao najizvrsnija molitva!

Koje li miline u radovanju u Bogu

Čežnja, čežnja za Bogom koji je u nama je izvor radovanja u našim životima i samo ta čežnja može donijeti istinsku radost. Čežnja Marije, čežnja Elizabete donijela je i prenijela radost na dva toliko sveta života, na Ivana i na našeg najuzvišenijeg Spasitelja Isusa, koji su zajedno sa svojim majkama slavili Vječnog Oca. Čeznimo i mi, o čeznimo, kako bi naša radost bila potpuna!

Spomendan blagdana

Blagdan Pohoda Marijinog prvi put se spominje 1263., kada je njegovo slavlje preporučio sveti Bonaventura. Na današnji dan slavi se po želji pape Pavla VI. od 1969. Pohodu Blažene Djevice Marije posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb, Aljmaš, Voćin, Tribunj,…)

Najčitanije

Na vrh