Duhovnost

SINDROM ŽRTVE

POGREŠNA VRSTA ‘MUČENIKA’ Kako prepoznati jesmo li upali u ovu zamku

Foto: Shutterstock


 

„Ti naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica.“ (Matej 6,3)

Svi znamo što je mučenik. Svi smo čuli srceparajuće priče o junačkim muškarcima i ženama koji su umrli za Krista. Ali postoji i druga vrsta mučenika koji nisu hrabri i plemeniti – veliki i kontinuirani mučenik koji je uvijek spreman podijeliti svoju bol ako postoji netko tko sluša. Ovakva vrsta mučenika želi da svi znaju kakve žrtve on podnosi u svom životu.

Postoji i druga vrsta mučenika koji nisu hrabri i plemeniti – veliki i kontinuirani mučenik koji je uvijek spreman podijeliti svoju bol ako postoji netko tko sluša. Ovakva vrsta mučenika želi da…

Tako je lako upasti u zamku mučeništva. Mi počnemo služiti našim prijateljima i obitelji, i volimo to. Ali nakon nekog vremena naša srca se mijenjaju i počnemo očekivati nešto za uzvrat. Na kraju više nemamo srce sluge. Naš stav postaje gorak i ubrzo saznajemo da nas obuzima samosažaljenje. Postajemo mučenici.

Biblija nas uči da kad dajemo – neka nam ne zna ljevica što čini desnica. Drugim riječima, Bog želi da služimo ne dajući pažnju tome vide i prepoznaju li nas drugi. Jesi li upao u zamku mučenika? Ako jesi, traži od Boga da ti da Njegovo srce tako da možeš nesebično davati bez brige hoćeš li biti prepoznat.

Molitva

Duše Sveti, pokaži mi jesam li upao u zamku mučeništva. Želim imati Tvoje srce koje služi tako da mogu drugima davati onako kako Ti želiš, nesebično i sa svom radošću.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh