Duhovnost

KAKO ZAVOLJETI SVOJ ŽIVOT

POGREŠNA UVJERENJA O LJUBAVI Tražimo li u prijateljima, supružniku… ‘savršene’ roditelje koje nismo imali?

POGREŠNA UVJERENJA O LJUBAVI Tražimo li u prijateljima, supružniku… 'savršene' roditelje koje nismo imali?

Foto: Shutterstock

 

Očekuješ da tvoj suprug/supruga ili prijatelj bude savršen roditelj kojeg nikada nisi imao, jer tvoj roditelj, naprimjer, nije bio baš dobar, izbjegavao te, nije te primjećivao, nije te dovoljno cijenio. Je li dobro kada se u supružniku traže tata ili mama? Tužan si, razočaran, frustriran, depresivan i vjeruješ da si jako loš, a ljudi koji te vole da isto tako malo vrijede. To je također jedan od znakova da imaš pogrešno uvjerenje o ljubavi. Kada se razočaraš u još jednoj vezi, govoriš sebi: „Opet sam ispao loš/loša, opet sam iznevjerio druge, opet sam sve nade polagao u nekog tko se činio u redu, ali me prevario.“ Je li te on prevario ili si ti sam sebe prevario/prevarila svojim krivim uvjerenjem o toj osobi, koje je bilo previše idealizirano? U tome što sam pročitao i o čemu sam vam govorio, braćo i sestre, netko od vas vidio je djelić sebe.

Čvrsto vjerujemo u svoja uvjerenja, ali ona nisu uvijek istinita. Jako je teško odustati od njih, jer…

Ovo Evanđelje danas Isusov je prst ispružen u tvoje srce, koji ozdravlja i još te jednom pita: „Tko je tvoj Bog?“ Bog će tražiti od tebe da se otvoriš i da s hrabrom iskrenošću otkriješ svoje tajne, da kao paralitičar objesiš o Njegov stup svoju bespomoćnost, svoje strahove, potrebe i tajne. Vrlo je vjerojatno da ćeš otkriti tu svoju radikalnu, temeljnu, osjetilnu dogmu o postojanju savršene ljubavi, da ljudsko biće može zamijeniti Boga. Čovjek je grešan i voli obmanjivati sam sebe, više nego ikog drugog, više nego Boga. U obmanjivanju samih sebe bolji smo nego u obmanjivanju drugih. Čvrsto vjerujemo u svoja uvjerenja, ali ona nisu uvijek istinita. Jako je teško odustati od njih, jer su tijekom mnogih godina vjerovanja u postojanje takve glupe, idealne ljubavi tebi značila sve. Teško je odustati od potrebe da te drugi nose na rukama, ali te nitko ne može nositi toliko godina. Istinu govoreći, ta ideja je mogla biti jedina stvar koja te držala u životu, dizala te u teškim trenutcima poslije ponovnih razočaranja.

Često zbog takvog uvjerenja možda nisi dobro primijetio/primijetila da si obično iz jedne ovisnosti brzo padao/padala u drugu…

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Kako zavoljeti svoj život?“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh