Roditelji i djeca

KONTAKT OČIMA

Pogreška koju često činimo kod izmirenja: Što kada se dječaci potuku? Kada šestogodišnjak slučajno gurne djevojčicu, odrasla mu osoba obično kaže: „Sada odi do nje. Pogledaj je u oči i reci ʽOprosti!ʼ” Ženama je veoma bitna komunikacija licem u lice...

Pogreška koju često činimo kod izmirenja: Što kada se dječaci potuku?

Foto: Pixabay

 

Kada alfa mužjak jednog vučjeg čopora kroči na teritorij alfa mužjaka drugog čopora, događa se nešto vrlo zanimljivo. Pridošli se vuk sklupča kada susretne vuka na čijem se teritoriju nalazi. On se fizički spusti bliže tlu, ne gleda prema domaćinu, te mu samo uputi tek pokoji brzinski pogled. Njegova je poruka jasna: „Samo sam u prolazu. Ne želim se boriti s tobom niti zaposjesti tvoj teritorij.”

Ako pridošlica gleda drugoga vuka u oči, on mu poručuje: „Ne poštujem ni tebe ni tvoj teritorij”. On se želi sukobiti te stavom svoga tijela želi isprovocirati okršaj između njih dvojice.

Ženama je veoma bitna komunikacija licem u lice te, po njihovu poimanju, kada se ispričavamo, trebamo jedno drugoga gledati u oči

Kada šestogodišnjak slučajno gurne djevojčicu, odrasla mu osoba obično kaže: „Sada odi do nje. Pogledaj je u oči i reci ʽOprosti!ʼ” Ženama je veoma bitna komunikacija licem u lice te, po njihovu poimanju, kada se ispričavamo, trebamo jedno drugoga gledati u oči. Međutim, maleni će dječak vjerojatno postupiti u skladu sa svojom naravi. Prići će djevojčici, zaustaviti se pred njom i spuštena pogleda tiho reći: „Oprosti”.

Kada je o provociranju riječ, žene obično nisu fizički agresivne; muškarci se pak u jednome trenutku prestanu izražavati riječima i počnu to činiti šakama. Kako bi to spriječili, muškarci, poput pridošlog alfa mužjaka, izbjegavaju kontakt očima

Možda će tek na brzinu dignuti pogled prema njezinu licu. Zašto? On u sebi ima taj alfa element. Instinktivno želi izbjeći kontakt očima jer bi to značilo da joj prijeti, to bi bio znak nepoštovanja. Ne gleda ju u lice jer ne želi isprovocirati daljnji sukob među njima. On tako čini časnu stvar. Nažalost, mnoge žene ne shvaćaju takvo ponašanje i kada ju se ne gleda u oči, ona to doživljava činom neljubavi. Kada je o provociranju riječ, žene obično nisu fizički agresivne; muškarci se pak u jednome trenutku prestanu izražavati riječima i počnu to činiti šakama. Kako bi to spriječili, muškarci, poput pridošlog alfa mužjaka, izbjegavaju kontakt očima. To je za njih mudar i častan čin; oni su tako izrazili svoje opredjeljenje za mirno rješenje.

(…) Dječakov je pogled spušten jer on želi izbjeći da doživi osobnu sramotu. Nije da se oni ne žele izmiriti. Kod žena je to većinom drugačije: kada se one nakon sukoba pogledaju u oči, njih ne muči osjećaj sramote jer one žele ponovno uspostaviti odnos i izgladiti stvari.

Dopustite mu da sâm vidi što smatra prikladnim

(…) Majka treba procijeniti ozbiljnost sinovljeva prekršaja. Ako je odgovoran za to što je nekome uskratio ljubav ili poštovanje, on bi trebao pogledati tu osobu u lice i ispričati se. U vrlo ozbiljnim situacijama, to je časna stvar koju on treba učiniti. Međutim, većina je njihovih sukoba manjeg značaja. Najbolje je reći: „Tebi je čast važna, molim te, ispričaj se”. Dopustite mu da sâm vidi što smatra prikladnim. Obično dečki na brzinu podignu pogled, spuste ga i onda se kratko ispričaju: „Oprosti”.

Majke i sinovi

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. (NAPOMENA! Na zalihama je još mali broj knjiga)

Svakom je dječaku potrebno poštovanje njegove majke. Upravo je u tome sažeta poruka ove knjige te vjerujem da ona može preobraziti odnos koji imate sa svojim sinom. (autor)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh