Osobni razvoj

KOME VJEROVATI?

Pogrešan izbor – čest je razlog naših životnih brodoloma! Kormilo naše sudbine treba biti u Spasiteljevim rukama, a ne u rukama ljudi

Foto: Pixabay


 

Prije nego kreneš čitati dalje ovo razlaganje, pažljivo pročitaj 27. poglavlje Djela apostolskih. Zašto je Gospodin dopustio da Pavao doživi takvu oluju i prođe kroz takve opasnosti? Zašto ti doživljavaš slične stvari? Tko je bio spasitelj u Pavlovoj priči?

Pavao je upozoravao i opominjao mornare i satnika da ne isplovljavaju na more jer je to bio dan posta po hebrejskom zakonu. Pavao je interpretirao događaje u duhu poslušnosti Božjem Zakonu. Plovidba je bila opasna jer bijaše post, deseti dan sedmoga mjeseca, vrijeme posta za vrijeme kojeg su Izraelci molili Boga da im oprosti grijehe: nisu ništa radili, samo su činili pokoru. Dakle niti su smjeli raditi, niti previše jesti (usp. Lev 23,27). Mornari nisu poznavali Božji Zakon i ne samo da nisu postili, nego su i radili bez odmora.

Opasnost počinje onda kada otvrdnemo, kada nam najvažniji postanu trbuh i postelja!

Čini se da nas svakodnevica prisiljava na posao i trud bez prestanka, stalno trčanje oko obveza, povećanja imutka: želimo što prije postići planirani cilj. Zanemarujemo molitvu, ne stignemo i ne sjetimo se čitati Bibliju, a pronaći vrijeme za okajavanje svojih grijeha, o tome nema niti govora. Opasnost počinje onda kada otvrdnemo, kada nam najvažniji postanu trbuh i postelja!

Kome vjerovati? Bogu i Njegovu Zakonu ili onima kojima smo stavili kormilo svoga života u ruke?

Post ne znači samo suzdržavanje od hrane i rada. On je samo povod da se uđe u sebe, u mir koji će nam omogućiti da uvidimo pogreške svoje savjesti (usp. Lev 23,27)! Ništa nije ukazivalo na oluju kada su satnik, kormilar i kapetan odlučili isploviti dalje. Za Pavla pak, čovjeka odgojenog u duhu poslušnosti Božjoj Riječi – omalovažavanje vremena koje je određeno za molitvu Bogu za oprost grijeha, bilo je već samo po sebi početak katastrofe! Redak 11. stoji u suprotnosti prema 25. retku. Kome vjerovati? Bogu i Njegovu Zakonu ili onima kojima smo stavili kormilo svoga života u ruke? Pogrešan izbor – čest je razlog naših životnih brodoloma!

Kad zaobilazimo Boga i Njegov Zakon, sigurno se događa da padnemo u ruke snage duha koji nas bace tamo gdje se nismo željeli naći

Onda je udario vjetar, euraquilo! Vjetar, koji se pretvorio u oluju koja je promijenila smjer broda. Kad zaobilazimo Boga i Njegov Zakon, sigurno se događa da
padnemo u ruke snage duha koji nas bace tamo gdje se nismo željeli naći. Sruče se na nas neočekivane situacije, oluje strasti, bure nezaustavljivih osjećaja i događaja. Izgubimo kontrolu nad situacijom. Razočaraju nas oni kojima smo vjerovali. Takva iskustva uče nas ne samo pameti nego prvenstveno poštovanju i poslušnosti Božjemu Zakonu. Kormilo naše sudbine treba biti u Spasiteljevim rukama, a ne u rukama ljudi.

Zašto Bog dopušta patnju - knjigaIz knjige „Zašto Bog dopušta patnju” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh