Duhovnost

KOŠULJA OD VATRE

‘Podignuti iglu s poda, iz ljubavi može obratiti nečiju dušu’ „Narav mi je takva da se u strahu povučem”, zabilježila je Terezija; ali „ljubavlju ne samo da idem naprijed nego letim…” I ja: ali kako doći do ljubavi, kako ljubiti?

Foto: Shutterstock

 

Terezija je živjela kratko, ali nezamislivo intenzivno kako bi se na ovaj način stopila s Kristom – zadaća koju je uspješno ispunila ne čineći velika djela nego ona najmanja s puno pažnje i puno ljubavi i priznavajući slavu u malenosti drugih. „Podignuti iglu s poda, iz ljubavi može obratiti nečiju dušu.” „Svatko koga sretneš bori se s nečim teškim.” „Nema ničeg slađeg nego misliti dobro o drugima.” Ništa nije slađe, a istovremeno ništa nije teže. Želimo misliti dobro o sebi, a o drugima ne. Želimo suditi druge da ispadnemo bolji u usporedbi s njima. (Evo jednostavnog testa koji je osmislio jedan prijatelj svećenik; test služi kako bismo dijagnosticirali svoje duhovno stanje: obratite pažnju kako reagirate kada u vašoj prisutnosti hvale nekog drugog.)

Iz svoje skromne, hladne ćelije proučavala je ljudsko srce. Iza rešetki promatrala je cjelokupno ljudsko stanje

I sama sam se htjela stopiti s Kristom. I sama sam htjela napustiti sebe: tijelo, um, duh, dušu. Nisam htjela škrtariti ni emocionalno ni materijalno.

Nisam htjela živjeti u grčevitu strahu. Htjela sam biti poput Terezije govoreći: „Biram sve!” „Narav mi je takva da se u strahu povučem”, zabilježila je Terezija; ali „ljubavlju ne samo da idem naprijed nego letim…” I ja: ali kako doći do ljubavi, kako ljubiti?

Nisam bila sigurna, ali znala sam da Terezija jednako živi danas kao u kasnom 19. stoljeću i da je jednako tako važna. Nije se izravno doticala ljubavi i financija, tih dvaju vječnih ljudskih briga, ali gotovo sve o čemu je govorila bilo je povezano s tim temama. Iz svoje skromne, hladne ćelije proučavala je ljudsko srce. Iza rešetki promatrala je cjelokupno ljudsko stanje. Unutar zidina zatvorenog samostana krenula je na pogibeljno putovanje da se potpuno ostvari kao čovjek.

Iz knjige „Košulja od vatre“, koja izlazi uskoro!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh