Aktualnosti

PODACI OBJAVLJENI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ZA OKONČANJE NEKAŽNJIVOSTI ZLOČINA PROTIV NOVINARA Šokantni podaci UN-a: U 10 godina ubijeno 930 novinara! U posljednjih je deset godina ubijeno 930 novinara, odnosno svaki četvrti dan jedan; u 90% tih slučajeva krivci su ostali nekažnjeni.

Dramatični podatci objavljeni su u prigodi Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda, a govore o strašnoj stvarnosti koja se ne odnosi samo na zemlje u ratu ili one u kojima se krše ljudska prava i provodi zastrašivanje, nego na bilo koje mjesto na planetu. To pokazuje i nedavni slučaj Daphne Caruana Galizia, novinarke ubijene na Malti, čiji je sprovod održan jučer, a za čije ubojstvu još nisu pronađeni ni naručitelji ni izvršitelji.

UNESCO je stoga potaknuo 63 države članice, u kojima postoje neriješeni slučajevi, da dostave izvještaj o stanju sudskih istragâ. Samo su u 2016. godini, prema podacima UNESCO-a, ubijena su 102 novinara. Polovica je tih ubojstava izvršena u zemljama u kojima nije bilo oružanoga sukoba, nego je veći dio ubijenih novinara prenosio vijesti koje su se odnosile na taj teritorij, objasnio je Enrico Vicenti, glavni tajnik Talijanskoga nacionalnog povjerenstva za UNESCO, čija je zadaća podupirati promicanje, povezanost, informaciju, savjetovanje i ostvarivanje UNESCO-vih programa u Italiji.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh