Brak i odnosi

POČETI IZNOVA

Odgovori na nedoumice i pitanja koja si postavlja svaka žena koja prolazi ili je prošla kroz razvod „Budite sigurni da vas Gospodin nikada neće napustiti, bez obzira na to hoće li se vaš brak jednoga dana obnoviti ili ne. On za vas ima savršen plan i smislen cilj koji nikada neće smetnuti s uma”

Početi iznova book evangelizacija

Ako upravo prolazite ili ste prošli kroz razvod, znajte da Vas Gospodin ne želi kazniti za pogreške, već vas u ljubavlju podvrgnuti stezi, kako nehotice ne biste ponavljali iste pogreške. On želi vaše pogreške otkupiti, a vama vratiti cjelovitost.


Što je s pitanjima koja vas proganjaju?

  1. Loše sam odabrala? Možete li se ponovno pouzdati u vlastitu prosudbu? Bog ne samo da će vam oprostiti pogreške nego ih je kadar i otkupiti. Možete se pouzdati u Njegovu sposobnost pročišćenja i preobražaja vaših prosudbi. No, za to su Mu potrebni vaš poziv i suradnja.
  2. Ne mogu si zamisliti da ću do kraja života ostati sâma… Nemojte se žuriti ispuniti prazninu. Jedino je Božje naručje dovoljno sigurno da u nj možete pohitati. Kada se pronesu novosti o vašem razvodu, pojavit će se razni grabežljivci. Neki će svjesno i bez imalo grižnje savjesti pokušati iskoristiti vašu ranjivost. Drugi su možda i sami u potrazi za utjehom i potvrđivanjem. Nehotice će to pokušati postići nauštrb vas, gurajući vas pritom u spolne odnose, iako su možda i sami sebe uspjeli uvjeriti kako vam samo žele pomoći. Nemojte ugroziti ono što vam Bog možda sprema hvatajući se za slabu utjehu u sadašnjem trenutku potrebe i boli. Takva je vrsta utjehe jednako „blagodatna” za vašu bol koliko i otrovni plin.
  3. Bojim se vlastite ranjivosti… Neka! Povjerite to Bogu. Porazgovarajte o tome s prijateljicom kojoj vjerujete.
  4. Što ću s tjelesnim potrebama? Upuštanje u spolni odnos nakon razvoda može se pokazati kao jedno od najvećih ponižavajućih iskustava u vašemu životu. Nemojte se sramiti svojih tjelesnih potreba. Ta živi ste! Samo ste opet sami. (Pogledajte dio o samcima i spolnosti u prethodnom poglavlju.)
  5. Osjećam se neprivlačno. Vaše je tijelo hram Duha Svetoga (1 Kor 6,19). Božji je hram predivan. Molite da biste mogli sebe gledati Njegovim očima.
  6. Dugogodišnje se prijateljice u mojem društvu osjećaju nelagodno… Odlučite im to oprostiti. Zabavite se stvarima koje volite. Steknite nove prijatelje. Oni stari – ako su pravi – s vremenom će vam se vratiti. Ne zaboravite da je i njima teško i da ne znaju što bi rekli ili učinili.
  7. Kako mogu najbolje pomoći svojoj djeci? Razgovarajte s njima. Moraju znati da za vaš razvod nisu oni Molite od njih oprost za pogreške i neuspjehe. Ne morate reći kako ste vi krivi za sve, jer to možda i nije istina. Nemojte ružno govoriti o svome bivšem suprugu, njihovu ocu. Koliko god da je bio loš – imaju samo jednog oca. Moraju znati da vam je silno žao zbog njih – što im niste uspjeli osigurati sigurno okružje u kojem su prisutna oba roditelja.
   Uvjerite ih da ih nikada nećete napustiti. Posvetite im vrijeme – neka bude obilježeno i zabavom, opuštanjem, razbibrigom. Poklanjajte im komplimente i pružajte obilje ljubavi, primjereno njihovoj dobi. Održite sva obećanja koja ste im dali.
   Možda ćete biti primorani na ozbiljne novčane prilagodbe koje će zahtijevati uspostavljanje prioriteta kakvo vam nikada prije nije bilo potrebno. No, djeca će sigurnost puno više nalaziti u vašoj toplini, brizi i ljubavi negoli u materijalnim stvarima. Nemojte žrtvovati njihovu emocionalnu i duhovnu dobrobit radi posla koji će vas predugo držati daleko od njih.
   Ako kasnite kući s posla, nazovite ih i javite im. Potrebna im je sigurnost da znaju gdje ste te da se brinete za njih. Potaknite ih da otvoreno govore o svojim osjećajima. Recite im kako je u redu biti ljutit ili se bojati.
   Naučite ih na vlastitu primjeru kako da se na konstruktivan način nose s tim osjećajima. Molite s njima, iskreno izražavajući svoje osjećaje i moleći za Božju utjehu i snagu; potvrđujući kako je On u ljubavi prisutan s vama (bilo da to osjećate ili ne). Igrajte se s njima. Život je u tome trenutku težak te vam je potrebno malko vedrine; stoga redovito zajedno činite nešto zabavno.
  8. Što ljudi misle o meni? Ono što drugi misle o vama nije od primarne važnosti. Neizmjerno je važno ono što o vama misli Bog. No, on vas već poznaje bolje no što vi poznajete sami sebe i kadar je prosuditi vam misli i nakane srca s milosrđem obilježenim razumijevanjem.
   Bez obzira na to živite li odvojeno od supruga, upravo prolazite kroz razvod ili ste već razvedeni, znajte da imate Velikoga Svećenika koji suosjeća s vašim slabostima (Heb 4,15). Smijete se odvažno približiti prijestolju milosti i pronaći milosrđe. (…)

Iz knjige „Iscjeljenje ženinih emocija – oslobođene od štetnih misli i osjećaja”

O knjizi „Iscjeljenje ženinih emocija“

Vrijeme je da zavolite sebe… onako kako vas Bog voli.

Možda ste već mnogo puta čuli: „Preboli to!”, no to je lakše reći negoli učiniti. Nitko to ne može posvjedočiti bolje od dušebrižnice, učiteljice i spisateljice Paule Sandford, koja već godinama pomaže ženama (i muškarcima koji ih vole) da zavladaju emocijama i ostvare pobjedu na tom području.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh