Vjera i znanost

PLEMENITA PTICA // Simbolika orla u kršćanstvu

Foto: Pixabay

 

Srednjovjekovni redovnici cijenili su ovu plemenitu pticu neba puno prije nego što su Sjedinjene Američke Države prihvatile orla kao nacionalni simbol

Sjedinjene Američke Države  još su 1782. godine izabrale bjeloglavog orla za svoj nacionalni simbol. Bjeloglavi orao izabran je zbog veličanstvene ljepote, velike snage i dugog života.

Simbolika u kršćanstvu

Prije toga, orao je imao dugu povijest bogate simbolike, posebice u kršćanstvu. Srednjovjekovni redovnici u ovoj su plemenitoj ptici uvidjeli mnoštvo duhovnih elemenata.

Prvenstveno se vjerovala da orao ima izvrstan vid i da može gledati u Sunce bez da ga zaslijepi. Orlovi, navodno, svoju mladunčad približavaju Suncu kako bi provjerili mogu li i oni gledati u Sunce bez poteškoća. Takvo ponašanje orlova povezivano je sa sposobnošću svetaca da ugledaju istinskog Sina i razumiju njegove riječi u Evanđelju.

Nadalje, orlova sposobnost da se vine u visine predstavljala je kršćanina koji teži savršenstvu, približavajući se Bogu.

„Mladost se tvoja obnavlja kao u orla“

Također, jedno od starih vjerovanja bilo je da orao, u namjeri da sačuva svoju mladenačku snagu, leti vrlo blizu Suncu kako bi spalio svoje staro perje. Potom bi zaronio u vodu tri puta kako bi vratio perje. Čak i Psalam 103 govori o tome: „Mladost se tvoja obnavlja kao u orla.“. Ovo se vjerovanje lako povezuje s krštenjem i uskrsnućem i objašnjava zašto je orao čest motiv na krstionicama.

Orao se pojavljuje i u Knjizi Izlaska kao simbol Boga: „Vi ste vidjeli što sam učinio Egipćanima; kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo.“ Blažena Djevica Marija, kako stoji u Otkrivenju, spašena je od zmaja upravo orlovim krilima. Sveti Ivan Krstitelj često se prikazuje s orlom simbolizirajući tako doseg duhovnih istina u Ivanovom evanđelju.

Orao ima bogatu povijest u kršćanstvu i može se pronaći u mnogobrojnim crkvama i kršćanskoj umjetnosti tijekom stoljeća, a iz priloženih smo činjenica saznali i zašto je tomu tako.

Izvor:  Laudato.hr (Aleteia.org)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh