Razno

IZ NOVE KNJIGE

Planiraš ovoga vikenda pogledati neki film? Predlažemo omiljeni film pape Franje Prijedlog koji vas, vjerujemo, neće razočarati :)

Planiraš ovoga vikenda pogledati neki film? Predlažemo omiljeni film pape Franje

Foto: i.pinimg.com

 

Čovjeka je moguće upoznati i prema njegovim omiljenim filmovima. Omiljeni je Franjin film Babettina svečana večera, priča o Francuskinji koja je završila u zabačenu danskom selu, pobožnom i uskogrudnom. Sve dok joj jednoga dana iz Pariza ne jave o dobitku na lutriji. Deset tisuća franaka. Sve ih ulaže kako bi zajednici ponudila francuski ručak. Bijaše to radost za nepce – consommé od kornjače, prepelice, vol-au-vent, kavijar, vina, šampanjac, kolači, egzotično voće – što polagano omekšava duše nazočnih. Šačicu muškaraca i žena, pritisnutih osjećajem grešnosti, zastrašenih posljednjim sudom, rastuženih gorčinom, užasnutih čak i pomišlju na užitak.

Postupno se lica preobražavaju uz okus i miris hrane, a duh sustolnika ponovno oživljava. Oslobođeni, prihvaćaju viziju života na koju prije nisu nikada ni pomišljali

Postupno se lica preobražavaju uz okus i miris hrane, a duh sustolnika ponovno oživljava. Oslobođeni, prihvaćaju viziju života na koju prije nisu nikada ni pomišljali. „Milosrđe i istina sreli su se, pravednost i radost poljubile su se“, zaključuje jedan od gostiju nazdravljajući. „Jer Bog“, dodaje, „ne postavlja uvjete. Treba čekati s povjerenjem i dočekati sa zahvalnošću.“ Bergoglio vjeruje u radost davanja i u vjeru koju shvaća kao sretan život u znaku evanđelja, a ne kao život opterećen vizijom Boga policajca. (…)

 

Trailer filma možete pogledati ovdje:

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, po sniženoj cijeni od 84 umjesto 140 kuna, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh