Za cijelu obitelj

PLANIRANJE NEOČEKIVANOGA

Plan za očeve kako u svakoj situaciji biti uzor svojoj obitelji „Poveo sam sina sa sobom u kupnju božićnog drvca. Malo smo zakasnili s kupnjom i drvca su već bila probrana. A onda mi je mladi prodavač dao primamljivu ponudu…”

Plan za očeve: kako u svakoj situaciji biti uzor svojoj obitelji

Poveo sam sina sa sobom u kupnju božićnog drvca. Malo smo zakasnili s kupnjom drvca te godine iz nekog razloga i drvca su već bila probrana. Sjećam se kako sam pokušao naći najbolji primjerak, lupajući njima o tlo da vidim drže li im se još uvijek sve iglice i grane, kad se je pojavio mlad šegrt i upitao me jesam li našao što tražim. Siguran sam da je po mojem razočaranu pogledu mogao primijetiti da nisam bio baš zadovoljan ponuđenim izborom.

„Gledajte, znam da nije ostalo mnogo dobrih primjeraka. Ali ako taj koji držite odnesete na blagajnu,“ rekao mi je uzimajući olovku iz džepa i pišući iznos na cjenovnu cedulju, „možete ga dobiti za toliko” – što je iznosilo oko dvadeset dolara manje nego što je prvotno vrijedio. Odlično! Uvijek sam volio dobru pogodbu.

Čemu ću naučiti sina?

Ali dok smo sin i ja išli prema blagajni, pomislio sam: „Čekaj malo. Ima li taj klinac uopće ovlaštenje sniziti cijenu robe?“ Nisam htio dovesti klinca u kakvu nevolju cinkajući ga. Ali nisam htio niti platiti punu cijenu za bor koji je ondje vjerojatno stajao već tri tjedna.

No tu je bio i moj sin. Čemu ću naučiti sina? Je li dvadeset dolara zbilja vrijedno da mu svojim primjerom pokažem (što je najbolji način učenja) da uvijek moraš uzeti ono što se nudi? Da kažeš svojoj savjesti da ušuti i prestane te gnjaviti ako ćeš tako što ušićariti? Ako se praviš glup dok nema pametnijega? I da je, ako te ne uhvate, onda sve u redu?

Očito, nisam učinio ništa loše. I zacijelo ne bih propustio, da smo se našli u kojoj drugoj situaciji, pokazati svojemu sinu razboritost i sposobnost lukava cjenkanja dok se ne postigne dobra cijena. Ali u ovom slučaju ušao sam u trgovinu razmišljajući o pravoj, iako možda beznačajnoj, etičkoj dilemi. Znao sam da mogu dobiti bor po sniženoj cijeni ako predam blagajniku papirić koji sam imao u ruci. No onda bih možda dopustio da sedamnaestogodišnji šonjo, koji ne drži do svojeg posla, niti do svojeg poslodavca, odredi način na koji ću ja sklopiti posao. Što ću učiniti?

Kupio sam bor po sniženoj cijeni, ali provjerio sam kod blagajnika je li to regularno

Ispalo je da smo kupili drvce po sniženoj cijeni, koja je još uvijek vjerojatno bila viša od one koliko je zbilja vrijedilo. Provjerio sam kod blagajnika i on me je uvjerio da je sve u redu – da, htjeli su se riješiti svih borova. Bio sam spreman platiti izvornu cijenu bez krzmanja da je sniženje bilo neregularno. To što sam dobro prošao bez obzira na pouku koju sam pokazao svojemu sinu, koji je vidio da je njegov otac učinio ispravnu stvar, bio je lijep dodatak.

Plan: bit ću uzor svojoj obitelji u svakoj situaciji

Malo prije tog događaja bio sam si postavio zadatak da napravim plan za duhovno vodstvo svoje obitelji – onakav o kakvu smo govorili u ovoj knjizi. On je zadao molitveni susret svakoga drugog tjedna, ali da nije predviđao ništa duhovno za ostale dane u tjednu, moj velik plan ne bi vrijedio niti papira na kojem je napisan. Plan dovodi k obećanju. Obećanju da ću biti na raspolaganju svojoj djeci da učinim ono što moram kao roditelj i što im je potrebno da mogu naučiti kako činiti i biti ono na što ih Gospodin poziva da čine i budu kao njegova djeca.

Bit ću iskren i priznati da sam podijelio tu usputnu priču samo zato što mi je sinula u glavi tijekom pisanja. No mogao bih ispričati i mnogo drugačijih priča, u kojima je moj primjer uzrokovao da moje usmeno svjedočenje postane pravi hit na odjelu za dosljednost. Mogu se sjetiti nebrojeno mnogo puta kad sam narušio Gospodinovo svjedočanstvo u svojem životu načinom na koji sam postupio pred svojom ženom i djecom. Ali ako zbilja živite prema planu, kada vaši zajednički životi postaju sve otvoreniji, Bog može čak i vaše promašaje i gafove okrenuti u prigodu da se što nauči: prigodu za pokazivanje pokajanja, prigodu za pokazivanje kako se nositi s razočaranošću sa sobom, tako da se trenutan neuspjeh ne pretvori u dugoročno žaljenje, a prije svega okrenuti u mogućnost za zahvalu za Božju milost i slavu, jer nas Bog ne prestaje voljeti i obnavljati čak ni nakon naših propusta.

To su neke od neplaniranih mogućnosti koje nastanu zato što imate plan. One se neće pojaviti, ili ih nećete moći zamijetiti ako nemate plan. (…)

Ulomak iz knjige „Vjeruju li vaša djeca?” autora Randyja Haina. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Vjeruju li vaša djeca?” 

Knjiga je ponajprije namijenjena očevima obitelji, no ponekad je potrebno da neki drugi član malo pogurne, ohrabri „glavu obitelji”…

Svatko od nas roditelja itekako bi htio da njegova djeca ozbiljno shvate vjeru te izrastu u dobre vjernike i dobre ljude…

I svatko od nas zna da bi o vjeri trebalo razgovarati unutar obitelji.

No kako to učiniti?

Ova knjiga donosi dugogodišnje iskustvo prezbiterijanske obitelji koje slijede stotine tisuća obitelji svih kršćanskih denominacija širom svijeta! Svakako ju se isplati pročitati jer ako usvojimo i samo mali njezin dio, to će zasigurno bitno utjecati na daljnji život naše djece, pogotovo na njihovu vječnost!

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh