Poučne priče

NEŠTO DRUGAČIJI POGLED NA SVIJET

Kako ti pjesnik može pomoći da shvatiš kakvo blago imaš „Često susrećemo ljude koji ostavljaju svoju djecu, obitelji, supružnike, svoje prijatelje, zanimanje i svoje znanje, zdravlje. Odbacuju ono što im je Bog dao – besplatno dao; ono što su njegovali godinama, s toliko brige i truda…”

Kako ti pjesnik može pomoći da shvatiš kakvo blago imaš

Život biznismenâ bio bi mnogo bogatiji kad bi shvatili vrijednost poezije, a život bi pjesnika bio bogatiji kad bi biznismeni kupovali njihove knjige. Jedni bez drugih propuštamo mnogo lijepoga i korisnoga. Ovaj je tekst namijenjen samo onima koji nisu pjesnici. Pjesnici ovo već znaju…

Dvojica prijatelja – vlasnik privatne tvrtke i pjesnik Olav Bilac – susreli su se na ulici. Poslovni je čovjek zamolio pjesnika: „Gospodine Bilac, prodao bih ono svoje malo imanje. Molim Vas, biste li umjesto mene napisali oglas za novine?” Bilac je napisao:

Prodaje se prekrasna nekretnina: ondje ptice zorom pjevaju na prostranoj šumovitoj zemlji, koju razdjeljuju prekrasne pjenušave vode velikog potoka. Kuća se kupa u izlazećem suncu… A u večernjim satima nad terasu se spušta spokojna hladovina…

Ubrzo, dvojica su se prijatelja ponovno susrela. Pjesnik je prijatelja odmah upitao je li prodao zemljište. Ovaj mu je odgovorio: „Promijenio sam mišljenje. Kada sam pročitao što ste napisali, shvatio sam kakvo blago imam…”

Savjet pjesnika: Pogledajmo oko sebe i shvatimo što imamo

Ponekad podcjenjujemo stvari koje imamo, dok jurimo za opsjenama lažnog blaga… Često susrećemo ljude koji ostavljaju svoju djecu, obitelji, supružnike, svoje prijatelje, zanimanje i svoje znanje, zdravlje. Odbacuju ono što im je Bog dao – besplatno dao; ono što su njegovali godinama, s toliko brige i truda…

Pogledajmo oko sebe i shvatimo što imamo: dom, najmilije, prijatelje na koje možemo uistinu računati, znanje, zdravlje i sve ostale prekrasne stvari koje su, uistinu, naše neprocjenjivo blago.

Onima koje ljubimo, kada umru, ne možemo više iskazati nježnost. Beskorisno je željeti ponovno učiniti djelo koje smo možda odradili nehajno; najbolje je stvari cijeniti i činiti ih sada.

Uvijek zahvaljujmo i cijenimo svoju obitelj. Učinimo sve što možemo kako bismo ju učinili još boljom. Uvijek zahvaljujmo i cijenimo svoje radne kolege. Vidimo što možemo učiniti za poboljšanje svoga okruženja.

Molimo Boga, u svakom trenutku, da nas problemi i brige nikada ne uvuku u žalost i tjeskobu. Budimo sjedinjeni s Bogom, koji će nam dati odvažnost potrebnu za pobjedu u borbi; jer, Bog u izobilju daje ono što nam je potrebno. Mi smo nesavršeni! Za jačanje samopoštovanja u suočavanju sa svakodnevnim problemima potrebna je vjera u Boga.

Umjesto da se osamljujemo zbog neke svoje slabosti, ili pogreške, trudimo se ulagati u istinska i konstruktivna prijateljstva u svome životu.

Budimo s Bogom, i neka Bog bude s nama!

Autor nepoznat

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh