Duhovnost

PITAJTE SVEĆENIKA // Je li bacanje buketa i kravate na vjenčanju praznovjerje?

Je li bacanje buketa i kravate na vjenčanju praznovjerje?

Foto: Shutterstock

Kažu da je u srednjovjekovnoj Engleskoj postojao običaj da neudane djevojke, kako bi sudjelovale u mladenkinoj sreći (blagoslovu?), uzmu sebi po dio vjenčanice…

Don Damire,

Moga zaručnika i mene zanima, je li bacanje buketa i kravate praznovjerje? Ima li to ikakvo značenje?

Odgovor:

Poštovana,

Kažu da je u srednjovjekovnoj Engleskoj postojao običaj da neudane djevojke, kako bi sudjelovale u mladenkinoj sreći (blagoslovu?), uzmu sebi po dio vjenčanice. No, s vremenom su vjenčanice postajale sve skuplje, pa bi umjesto toga mladenka bacila buket. Budući da je sada u igri bila samo jedna ‘relikvija’, svaka je djevojka nastojala uhvatiti ga i tako sebi ‘osigurati’ da će upravo ona biti slijedeća. I tako je to potrajalo do danas.

„…Crkva je uvijek bila spremna na pokrštavanje, ili barem toleriranje običaja koji su u društvu već postojali”

S tom razlikom što su, pretpostavljam u ime jednakosti spolova, i muškarci počeli bacati svoje ‘rekvizite’. Čini se da je ovdje najvjerojatnije riječ o pučkom praznovjerju, iako se, osobito danas, često može raditi jednostavno o igri i šali, i uz to načinu da se dođe do jedinstvene uspomene na to vjenčanje.

U svakom slučaju, Crkva je uvijek bila spremna na pokrštavanje, ili barem toleriranje običaja koji su u društvu već postojali, a koji nisu po sebi zli i nepopravljivi. Čini se da i ovi ulaze u tu kategoriju.

Btb,
don Damir

Izvor: Studentski pastoral: SPAS

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh