Preporučamo

PISMA PAPE IVANA PAVLA II. PADRE PIJU

U silnoj želji da izmoli zdravlje svoje prijateljice, sv. Ivan Pavao II. pisao je Padre Piju… „Karol Wojtyla je i dalje neprekidno molio za ozdravljenje svoje prijateljice, a zamolio je i svoje prijatelje, kao i svećenika i časne sestre koje je poznavao, da mole za nju. Onda se, najednom, sjeti Padre Pija kojega je upoznao u prvim poslijeratnim godinama. Posjetio ga je u San Giovanni Rotondu 1947. godine i ispovjedio se kod njega…“

Karol Wojtyla je od cijele svoje brojne obitelji jedini ostao na životu i, dakle, sâm u ovom svijetu. Njegova je majka Emilia umrla kada je imao samo devet godina, najstariji brat, Eduard, liječnik, umro je ubrzo nakon što je diplomirao, a njegov je otac preminuo iznenada, nakon srčanog udara, 1942. godine, kada je Karol Wojtyla imao samo 21 godinu. Bio je to niz tragičnih obiteljskih nesreća koje su se duboko utisnule u njegovu osjetljivu dušu.

Duboko prijateljstvo

Nemajući na svijetu nikoga svoga, Karol Wojtyla bi, s vremena na vrijeme, osjećao težinu samoće. No, otkada je postao blizak s Wandom i Andreijem, njegova je unutarnja patnja gotovo nestala. Andrei i Wanda postali su njegovi brat i sestra i njihova je obitelj postala njegova usvojiteljska obitelj. Nastavili su zajedno raditi i to je trajalo godinama. Osnovali su istraživačke skupine. Pisali su knjige, organizirali skupove, a sve je to uvijek bilo vezano za probleme obitelji.

Zatim je Karol Wojtyla postao sveučilišnim profesorom i bio imenovan biskupom. Obitelj se njegovih prijatelja povećala. Wanda i Andrei imali su četiri djevojčice. Karol ih je posjećivao u njihovu domu, igrao se s njihovim djevojčicama, koje su ga zvale „stric”. Prijateljstvo Karola Wojtyle i mlade obitelji Andreija Poltawskyja, bilo je od one vrste divnih i dubokih prijateljstava koja obogaćuju ljudsko srce. A tada, stiže užasna vijest: Wanda je bolesna i umrijet će. Kada je pročitao pismo i saznao za tu strašnu vijest, Karol Wojtyla osjetio je istu onu bol koju je znao osjetiti prilikom gubitka svojih najbližih.

Susret s Padre Pijom

Počeo je moliti za svoju prijateljicu. Molio je Gospodina da obitelj njegovih prijatelja poštedi strašne tragedije koja se naviještala. Wanda je tada imala samo 40 godina i njenim je djevojčicama bila potrebna majka. Karol Wojtyla žarko je i usrdno molio, no vijesti koje su stizale iz Poljske, bile su sve lošije. Bolest je brzo napredovala. Dr. Wanda Poltawska morala je na operaciju no, s obzirom na težinu bolesti, izgledi za njeno ozdravljenje bili su neznatni. Karol Wojtyla je i dalje neprekidno molio za ozdravljenje svoje prijateljice, a zamolio je i svoje prijatelje, kao i svećenika i časne sestre koje je poznavao, da mole za nju.

Onda se, najednom, sjeti Padre Pija kojega je upoznao u prvim poslijeratnim godinama. Posjetio ga je u San Giovanni Rotondu 1947. godine i ispovjedio se kod njega. Susret je s Padre Piom na Karola Wojtylu ostavio osobit dojam. U vezi s tim, priča se kako je Padre Pio tom prilikom predvidio da će mladi svećenik postati papa i da će, kao papa, preživjeti smrtonosan atentat, no te priče nisu nikada službeno potvrđene. Činjenica je da Karol Wojtyla nikada nije zaboravio Padre Pija. Vjerovao je u njegovu svetost i odlučio je zamoliti ga za pomoć za svoju prijateljicu Wandu Poltawsku…

Ulomak iz knjige Renza Allegrija Padre Pio čudesni život. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh