Duhovnost

PIŠE PATER MARKO GLOGOVIĆ

Što odgovoriti osobama koje kažu da Bog ne postoji jer se rađaju bolesna djeca i zato što je Zvjezdan Linić umro od raka, a ne prirodnom smrću? Ako ste Kristovi, nećete mnogo diskutirati i apologizirati, već ćete zasukati rukave. To bi i Isus učinio: on je izvukao Lazara iz groba, spustio se prema bludnici na zemlju, vodu pretvorio u vino… On je bio mučen u Iraku, ubijen u Siriji, pljuvan u Ukrajini, s nama je prolazio zlo u ratu.

Što odgovoriti osobama koje kažu da Bog ne postoji jer se rađaju bolesna djeca i zato što je Zvjezdan Linić umro od raka, a ne prirodnom smrću?

Patnja nevinih uvijek će biti kamen spoticanja. »Križ je poganima ludost, sablazan, glupost«, kaže Pavao. Nismo više u Edenu (hvala Adame; svaka čast, Evo) i otkad nismo, prvo što se dogodilo bila je ljubomora pa nasilna smrt Abela koji je stradao nevin u bratoubilačkoj Kainovoj mržnji. Dakle, za bol i smrt kriva je zmija, ne Gospodin. Grijeh je čovjekov najgori neprijatelj. Što možete reći takvima, kad su si zabetonirali u glavu i srca laž kao istinu i ne trude se dalje istraživati, na pravome mjestu: u Svetome pismu, po nauku Kristova tijela na zemlji, Crkve?


„Ako ste Kristovi, nećete mnogo diskutirati i apologizirati, već ćete zasukati rukave…“

Odgovorio bih im ovako: dnevno se u svijetu noževima izmasakrira u majčinim utrobama oko 150 000 nevine djece koja se bacaju u smeće. Nasuprot tomu ljudskomu činu usmrćenja i podlosti, bezobzirnosti i svireposti, Bog šalje svojega sina u utrobu jedne Židovke iz Nazareta. Čovjek gradi Auschwitz i Manjaču, Crkva gradi bolnice, sirotišta, misije, škole, hospicije, sigurne kuće, majčinske kuće, karitativne domove, staračke domove, samostane. Jedini je odgovor, dakle, u djelima ljubavi i milosrđa. Ako ste Kristovi, nećete mnogo diskutirati i apologizirati, već ćete zasukati rukave. To bi i Isus učinio: on je izvukao Lazara iz groba, spustio se prema bludnici na zemlju, vodu pretvorio u vino… On je bio mučen u Iraku, ubijen u Siriji, pljuvan u Ukrajini, s nama je prolazio zlo u ratu.

„Što bismo na drugome svijetu pokazali Gospodinu, ako ne naše boli i suze?“

Zlo postoji također i zato jer mi gledamo samo svoja posla i živimo u svojim toplim staklenicima. Dok ne puknu. Hrabro naprijed. Dobro se živi, ne polemizira. Svi su apostoli umrli prirodnom smrću (osim Ivana), a svi su sveci jako trpjeli u svojemu životu. Ne znam za slučaj da netko umire potpuno zdrav i bez ikakva razloga smrti? Zašto bi fra Zvjezdan bio izuzetak? Slijedio je učitelja do kraja, do Golgote. Što bismo na drugome svijetu pokazali Gospodinu, ako ne naše boli i suze? U Otkrivenju čitamo kako u Nebo ulaze mučeni i odbačeni od svijeta, u bijelim haljinama s palmama u rukama. A glas odgovara: »Ovo su oni što dođoše iz velike nevolje, ali su oprali svoje halje i ubijelili ih u Krvi Jaganjčevoj…«

Neka sve proslavlja Boga pa i naša nemoć i bolesti.

Ulomak iz knjige Grešnicima ulaz dopušten p. Marka Kornelija Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

 • 211
 •  
 •  
 •  
1 Comment

1 Comment

 1. vice

  15. lipnja 2019. at 10:15

  Moje mišljenje jest da u tim nadmudrivanjima nije nit bitno jel Bog postoji ili ne, mnogi će bit spašeni i ne poznavajuči istoga, već samo po ljubavi u srcima njihovim. S druge strane mnogi misle da Ga poznaju, a ljubavi nemaju – ta ne poznaju Ga!
  Dužan nisi čovjeće opravdavati Božje postojanje. Iskrena molitva srca naprimjer zagrabi mnogo dublje te dragi Bog obznani na duhovnom polju samog sebe pojedincu.

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh