Svjedočanstva

PETRA BODULUŠIĆ

Ženina nestrpljivost i kritiziranje Novo Petrino promišljanje slijedi u nastavku:


Nestrpljivost tijekom promjene

Kao po običaju, slušala sam neku edukaciju na temu bračnih odnosa. Tu se govorilo o nekim lijepim navikama koje poboljšavaju odnos između muža i žene. Slušajući, bila sam motivirana i uzbuđena oko toga da primijenim ove super prijedloge u svoju svakodnevicu zajedno s mužem.

I neka se cijelo vaše biće – duh, duša i tijelo – sačuva besprijekorno. 1 Sol 5,23

Pričala sam o tome svom mužu koji nije bio toliko uzbuđen jer ne voli baš promjene. Nakon nagovaranja uspjela sam (pomalo na silu) dobiti ono što želim. Prvih nekoliko dana bilo je super jer smo se oboje držali toga, međutim, kao po običaju moj muž je na to zaboravio i ubrzo prestao s primjenom. Umjesto da ga samo podsjetim i nastavim ja činiti promjenu, počela sam razmišljati kako bi bilo divno da je moj muž drugačiji, uspoređivala bih ga s drugim muškarcima koji su mi se činili drugačiji. Kroz takve misli bi se uvlačili “crvi” sumnje u to da je moj muž najbolji za mene. Sumnjala sam u to da sve ima smisao pa i to da njemu treba duže da uvede neku promjenu u našem odnosu. Zapravo, bila sam vrlo nestrpljiva jer sam rezultate htjela postići odmah. Posljedično sam počela prigovarati.

Ženina čežnja za promjenom

Prvotna i dobra namjera svake žene je da traga za boljim i smislenijim funkcioniranjem bračnog života jer su žene otvorenije prema novim načinima spoznaja u Duhu. (Primjerice, kao žena u obitelji vidim neki nedostatak i želim ga popraviti.) Bog je zamislio ženu koja teži nečemu boljem. Eva je bila u raju pa je razmišljala izvan raja. Takav obrazac ponašanja imamo i mi, žene, danas – da težimo za nečim što je veće, ljepše i idealnije. Ona je samo trebala komunicirati s mužem. Zbog toga što nije razgovarala, dala je jabuku i njemu. Ovakva ženina čežnja za boljim odnosima je zapravo dobra jer nas kao obitelj gura naprijed. Muškarcu je teže nešto mijenjati, nego ženi. S druge strane, žena može biti nestrpljiva. Njena nestrpljivost čini da želi sve odmah i sad, a to nije realno.

Bračni parovi moraju ostati u međusobnom razgovoru  i zajedno tražiti savjet i pomoć od Gospodina

Čežnja da budemo bolji kao obitelj je dobra, ali forsiranje nije dobro. Uz forsiranje, ruku pod ruku ide i kritiziranje. Ono dolazi s nerazumijevanjem ženine čežnje da nam kao obitelji bude bolje. Posebice govorenje kritike iz pozicije “ja sam uvijek u pravu” ne donosi ništa dobro.
Stoga, u mojoj situaciji bilo je potrebno prvo prije bilo kakve želje za promjenom provjeriti s Bogom je li to u Njegovoj volji o čemu sam govorila detaljnije ovdje: https://book.hr/kako-prigrliti-podloznost/

Ako mi Gospodin da zeleno svjetlo, trebam razgovarati s mužem o promjeni koju želim uvesti. Ako je potrebno, razgovor mogu ponoviti u više navrata. Nakon toga trebam samo strpljivo pustiti da Bog čini svoje, a ja da samo (tu i tamo) blago podsjećam onda kada moj muž zaboravi na ono na što sam mu ukazala. Svakako trebam pustiti da se promjena dogodi onda kada On to želi, a ne kad ja to želim.

Za Book.hr napisala Petra Bodulušić

Foto: fizkes; Shutterstock

Petru možete zapratiti na Instagram profilu, ovdje.
Na profilu zajedno sa svojom kumom objavljuje zanimljive misli, razmatranja i vlastita svjedočanstva, dijele korisne spoznaje i ideje, a subotom održavaju školu molitve za žene na osnovu onoga što su naučile u Školi molitve.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh