Duhovnost

VRIJEDNO ZA PROČITATI

Pet savjeta svetog Tome Akvinskog koji pomažu prevladati tugu Još u trinaestom stoljeću sv. Toma je pisao da je čokolada „antidepresiv“...

Foto: Pixabay

 

Sv. Toma Akvinski, čiji spomendan danas slavimo, dominikanac je koji zauzima značajno i nezamjenjivo mjesto u znanosti i povijesti svijeta uopće. Živio je u 13. stoljeću. Usprkos svoje velike učenosti sveti Toma Akvinski ostao je uvijek jednostavan, ponizan i bezazlen redovnik te je postojano odbijao sve ponuđene crkvene časti. Iza njega ostala su brojna vrijedna djela.

P. Stjepan Ivan Horvat izdvojio je pet vrijednih savjeta svetog Tome Akvinskog koji pomažu prevladati tugu:

1. Pružiti sebi nešto što volimo. Još u trinaestom stoljeću Toma je pisao da je čokolada „antidepresiv“.

2. Isplakati se. Toma kaže da bolna stvar još više boli ako ju začahurimo u sebi, jer je duša na nju još više usredotočena: ako joj dopustimo da bol „izbaci“, namjera duše je raspršena na vanjske stvari, tako da se smanjuje unutarnja žalost.

3. Podijeliti tugu s prijateljem. Kad smo tužni, sve nam se čini crnim. Vrlo je učinkovit protuotrov otvaranje srca prijatelju. Ponekad su kratka poruka ili telefonski poziv dovoljni da bi se naš pogled na svijet ponovno ispunio svjetlom.

4. Razmatrati istinu. Naprimjer, sv. Augustin govori o sjaju istine u prirodi, umjetnosti ili glazbi, koji može biti učinkovit melem protiv tuge.

5. Kupanje i spavanje, Možda je peti lijek koji je sveti Toma predložio nešto što ne bismo očekivali od srednjovjekovnog mislioca, ali sv. Toma kaže da su prekrasan lijek protiv tuge kupanje i spavanje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh