Roditelji i djeca

„Pet jezika poštovanja”

Pet jezika poštovanja book evangelizacija

Slijedi nekoliko savjeta kako primijeniti pet jezika ljubavi, koji su svakoj majci dobro poznati, na nov i moćan način. Nekima će sve postati jasno čim počnu koristiti tih „pet jezika poštovanja”.

Riječi potvrde

Umjesto da mu uvijek govorite „Volim te”, ponekad mu recite „Poštujem te”. To je zaista tako jednostavno.

Kvalitetno provedeno vrijeme

Umjesto da sa sinom u četiri oka razgovarate o tome kako se tko osjeća, radite nešto zajedno ili jednostavno promatrajte svoje sinove dok se igraju. Majkama je teško zamisliti da će upravo to njihove sinove potaknuti da im se otvore. Ipak, redovito preporučujem mamama da to učine i da onda promatraju kako se to odražava na njihov odnos. Podsjećam ih da je kvalitetno provedeno vrijeme ono koje sinovi smatraju takvim.

Tjelesni dodir

Postoji li tjelesni dodir kojim svojemu sinu poručujete da ga poštujete? Da. Stavite ruku na njegovo rame kada mu kažete: „Ponosna sam na tebe.” Takav dodir dječacima znači jednako kao što djevojčicama znače zagrljaji i poljupci. Kada je moja kći Joy bila malena, gotovo sam je svakog dana znao pitati: „Jesi li danas bila u tvornici gdje proizvode puse?” I onda bih je izljubio, a ona je obožavala to pitanje. Kada bih to pitao svoje sinove Jonathana i Davida, oni bi me pogledali kao da sam pao s Marsa. Uglavnom, ubrzo sam ih to prestao pitati.

Darivanje

Iz iskustva znam da muškarci vole kada dobiju nešto izrađeno od kože. Isto vrijedi za dječake. Kožne rukavice, kožni remenčić za sat, lijepi kožni remen. Pritom mu na čestitku možete napisati nešto poput: „Primi ovaj dar kao izraz moje ljubavi i poštovanja prema tebi koji izrastaš u pravoga muškarca.”

Uz malo promišljanja mama će lako pronaći dar kojim će svojemu sinu pokazati da ga poštuje. Primjerice, sinu koji iz dječačke faze prelazi u onu muževniju, ukrasni mač koji može objesiti na zid svoje sobe znači mnogo više nego nova odjeća. Nažalost, mnoge majke mač doživljavaju kao simbol nasilja, a ne časti pa će svojim sinovima radije pokloniti ono što se njima sviđa.

majke i sinovi knjiga

Izrazi uslužnosti

Kada mama napravi nešto za svoga sina, na primjer kada mu očisti bicikl, ona to također može iskoristiti kao priliku da mu iskaže poštovanje. On će joj zahvaliti na tome, a ona neka se suzdrži i neka ne kaže: „Napravila sam ti to jer te jako volim”, nego neka kaže nešto poput: „Baš sam ponosna kako si naučio dobro voziti bicikl.” Iako bi mama radije rekla ovo prvo, izražavanje ljubavi je ipak njezina strana novčića. Te male usluge koje mu činite također upotrijebite da mu kažete koliko ga poštujete jer to ga osnažuje mnogo više nego što majke mogu zamisliti.

Shvaćate li kako zvuči ovih „pet jezika poštovanja”? Potičem mame da same pronađu načina da se sinu obrate na ovih pet jezika koji oni tako dobro razumiju. Naravno, to ne znači da mu sada odjednom trebate prestati govoriti da ga volite, jer to nikako ne smijete prestati činiti. Međutim, otvorite svoj um i svoje srce na ovu novu vrstu komunikacije i sigurno ćete pronaći način da se izrazite.

Iz knjige Majke i sinovi

O knjizi “Majke i sinovi”

„Nikada nije ni prerano ni prekasno da majke počnu primjenjivati ovu poruku poštovanja, a njihovi sinovi za to nikada nisu ni premladi ni prestari!”

Sarah Eggerichs

Dr. Emerson Eggerichs je također autor uspješnice New York Timesa Ljubav i poštovanje, prodane u više od 1,6 milijuna primjeraka.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh