Preporučamo

2. OŽUJKA

Pepelnica ili Čista srijeda Korizma nije vrijeme žalosti. Ona je novo proljeće života…

Foto: Pixabay

 

Pepelnica ili Čista srijeda kršćanski je spomendan kojim započinje korizma. Za katolike Pepelnicom počinje najozbiljnije i najplodnije razdoblje crkvene godine. Početak i kraj korizme označeni su zapovjedanim postom i nemrsom. Postiti znači samo se jednom najesti do sitosti, a ne mrsiti znači ne jesti meso niti mesne prerađevine.

Korizma nije vrijeme žalosti. Ona je novo proljeće života. Tijekom korizme imamo priliku raditi na sebi i svom odnosu s Bogom, ispravljati sve ono što nije dobro u našem životu, da bismo postali zdravi, plemeniti i dobri ljudi. Korizma je vrijeme kad čovjek može ozdraviti svoju dušu, disciplinom u jelu, piću i radu iscijeliti svoju psihu, ali i svoje tijelo.

Pepelnica je spomen na pokoru koju su Židovi činili tijekom svoje povijesti. Veliki sveci i pokornici Starog zavjeta znali su se obući u kostrijet od grube konoplje, posuti glavu pepelom, i leći u prah u znak da su sagriješili i da se žele mijenjati. Korizma je i uspomena na Isusov četrdesetodnevni pokornički boravak u pustinji, te na četrdeset godina hoda Izraelaca kroz pustinju, prema Obećanoj zemlji.

Svi su pozvani da u korizmi nešto učine, da zaoru neku osobitu brazdu u svom životu i posiju novo sjeme u svoje dane i godine. Tko dobro iskoristi Korizmu, taj postaje zreliji kršćanin, vjernik i čovjek. Tako Uskrs ne predstavlja samo slavlje Isusova uskrsnuća i nade u naše nego također i novi početak, proljeće vlastitog života.

Po sebi, prah smo i pepeo. Po Božjoj ljubavi dragocjeni smo u njegovim očima. (Fra Zvjezdan Linić)

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh