Aktualnosti

PATER AUGUSTYN PELANOWSKI

Ozbiljne su posljedice kada zanemarujemo najvažniju djetetovu potrebu Milosrdni Isuse, kajemo se za svaki trenutak kad smo zanemarili ljubav, a posebno kad smo ju ranili!

Foto: Shutterstock

Možda je zabraniti djetetu da te dodirne, zagrli te i približi ti se jednako velik grijeh kao i zlostavljanje ili udaranje.

Ondje gdje su roditelji emocionalno nedostupni i gdje vlada ozračje emocionalnog odbacivanja i zaboravljanja, ondje gdje su osobito majke bile okupirane same sobom ili svojim partnerima, ondje gdje nije bilo oca i gdje je najvažnija djetetova potreba – potreba za ljubavi – bila zanemarena, ondje su djeca često obilježena različitim oblicima autoagresije. Ozljeđuju se da bi pokazala svoju bol zbog usamljenosti i napuštenosti, postupno se ubijaju jer se osjećaju nepotrebno. Pridodajmo tomu sve brojnije slučajeve zlostavljanja djece i seksualnog iskorištavanja od očeva, očuha, braće. Psihijatri posljedice zlostavljanja djece opisuju kao soul murder – ubojstvo duše.

p. Augustyn Pelanowski, „Dubine milosrđa“. Uskoro (www.figulus.hr)…

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh