Duhovnost

UZALUD SU ŠTOVALI

Pazimo kako molimo i slavimo Boga da nas ne bi prozvao licemjerima Tijekom molitve i štovanja može doći mnogo mentalnih smetnji, posebno kad smo u domu Božjem. Isus je zapravo one ljude koji su dolazili u njegovu nazočnost gomilajući riječi slavljenja, ali čiji umovi i srca su bili preopterećeni – nazvao licemjerima

Pazimo kako molimo i slavimo Boga da nas ne bi prozvao licemjerima

Bog uzima štovanje vrlo ozbiljno. Nije jednostavna stvar ući u dom Božji – mjesto blagoslovljeno pomazanjem Duha Svetog. Mojsije je rekao Aronu: „To je ono što je Jahve navijestio: Po onima koji su mi blizu svetim ću se pokazati; pred svim ću se pukom proslaviti” (Lev 10,3).


Gospodin je rekao: „Prema meni se ne možete ponašati kao prema običnoj osobi. Ako dođete u moju nazočnost, morate doći pred mene pažljivo i odgovorno zbog moje slave i veličanstva.” Tijekom molitve i štovanja može doći mnogo mentalnih smetnji, posebno kad smo u domu Božjem. Isus je zapravo one ljude koji su dolazili u njegovu nazočnost gomilajući riječi slavljenja, ali čiji umovi i srca su bili preopterećeni – nazvao licemjerima. Rekao im je izravno: „Licemjeri! Lijepo je o vama prorokovao Izaija rekavši: ‘Ovaj me narod štuje usnama, a srce mu je daleko od mene. Uzalud misli da me štuje’” (Mt 15,7-9).

A što je s nama? Nazočni smo u domu Božjem barem jedan sat svakoga tjedna. I tako je naše tijelo u crkvi, ali gdje nam je um? Naše usne kažu: „Štujem te, Gospodine!”, ali kamo dopuštamo da nas naše misli odnesu tijekom slavljenja i štovanja? K obiteljskim problemima? Poslovnim stvarima?

Možda se uvjeravamo da je sve na što su naše misli usredotočene Božja stvar – naša obitelj, obveze. Međutim, ne zaboravimo da su ljudi kojima se Isus obratio bili štovatelji koji su mu se primicali svojim usnama, možda čak podizali ruke i glasno slavili. Ali gdje je bilo njihovo srce, um, dok su štovali? Ako su im misli bile ometene, onda je njihovo štovanje bilo licemjerno – i bezvrijedno!

Ne uzimajmo olako njegovu svetu nazočnost! Moramo biti svjesni svetosti doma Božjega i ulaziti u njega sa srcem punim poštovanja.

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh