Osobni razvoj

DOM U BOGU

PATER PELANOWSKI Zašto je važno ostati strpljiv u prijelaznim životnim fazama Možda se upravo sada nalaziš u toj fazi, u kojoj ti se čini da si beznadan, i radije bi umro... Pričekaj i moli se anđelu da izdržiš, a u tebi će se ponovno pojaviti život... Gusjenica se na kraju pretvara u leptira!

Zašto je važno ostati strpljiv u prijelaznim životnim fazama?

Foto: Shutterstock


 

Trenutno si gusjenica, a ne leptir, ali ćeš na kraju postati leptir. Čak i ako to traje već dugo

Milton Erickson je bio odličan terapeut, a njegova veličina, dubina, mudrost dolazili su također od toga što je bio paraliziran i što je mnogo godina proveo u invalidskim kolicima. U fizičkom smislu nije mogao funkcionirati u potpunosti, pa je postao vješt duhovno, emocionalno i intelektualno! Jedan je Milton u njemu umro, ali se istovremeno pojavio drugi, još izvrsniji! Živio je u čahuri, ali je zapravo bio leptir. Izgledao je kao stari Tobija, ali je u stvarnosti bio onaj mladi. Stari je Tobija također bio bogalj i odjednom, kada je postao takav, u njemu se pokrenuo mladi, koji je prošao golema prostranstva! Oni – stari Tobija i mladi Tobija – mogu predstavljati „dvije verzije” jednog čovjeka.

Možda tako misliš o sebi: životni sam bogalj. Zamoli anđela da ti pomogne „pokrenuti se” na drugoj razini – lijepoj i vrijednoj!

Tvrdo drvo koje se ne može saviti puca pri oluji; samo ono koje je elastično uspijeva izdržati oluju. Nemoj se grčevito držati jedne verzije ideje o životu, jer tome prijeti lom – možda se katkad treba pognuti, kako se ne bismo slomili, ali oluje prođu za tren.

Često trebamo biti strpljivi kako bismo te prijelazne faze prebrodili s vjerom, a ne slomili se

Cijeli život nešto u nama umire i istovremeno, zahvaljujući tome, nešto se posve novo rađa. Možda se upravo sada nalaziš u toj fazi, u kojoj ti se čini da si beznadan, i radije bi umro… Pričekaj i moli se anđelu da izdržiš, a u tebi će se ponovno pojaviti život. Možda se trenutno gnušaš nad samim sobom, kao gusjenica, ili se osjećaš mrtav, kao čahura, ali na kraju ćeš, prije ili kasnije, postati leptir, predivan leptir! Često trebamo biti strpljivi kako bismo te prijelazne faze prebrodili s vjerom, a ne slomili se – trenutno si gusjenica, a ne leptir, ali ćeš na kraju postati leptir. Čak i ako to traje već dugo. Izabrani je narod prema obećanoj zemlji hodao četrdeset godina. Kršćanin mora vjerovati da postoji obećana zemlja. Bog ju je obećao čovjeku, dakle ne možemo sumnjati – ako vjerujemo Bogu, na kraju će nas do nje dovesti. (…)

Ulomak iz knjige „Dom u Bogu” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

put do istine knjiga

O knjizi „Dom u Bogu”

Bedaci, životno nesposobni, naivni, nespretnjakovići sudbine, to je naša istinita verzija. Oni što obično misle da nisu sposobni ni za što – sposobni su za Nebo, jer ako na zemlji ne odgovaraju ničemu, očito nisu „s te zemlje”. Nadaju mu se oni koji se u životu ne nadaju više ničemu! Kako je to pravedno da se Bog sjeća onih koje su drugi zaboravili. (…)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh