Duhovnost

OD DUHA DO UHA

Pater Pelanowski: U tvrdnji da smo alat u Božjim rukama skriva se zamka U ovu zamku upadaju mnogi od nas vjernika. Trebamo se stalno podsjećati tko smo i živjeti iz te spoznaje

Foto: Shutterstock

 

„Petar Abelard“, kako kaže Jean Vanier, „sažeo je u jednom pitanju otajstvo ljubavi Boga prema čovjeku: ‘Reci mi, molim te, što je vidio u tebi onaj koji ne treba ništa, a ipak je prošao mučeništvo i sramotnu smrt želeći te dobiti za sebe?’“

Bog nije uopće morao u nama vidjeti nešto što je dostojno ljubavi. To je naše mišljenje: Da bih bio voljen, moram biti nekakav, imati nešto, napraviti nešto… Ali to je mišljenje veoma utilitarno i praktično, to je mišljenje ovog svijeta. Bog ima potpuno drugačiju ljubav.

Bog ti također neće reći: „Volim više od tebe one koji su toga dostojniji!“ On te ljubi jer si njegovo dijete, a ne zbog toga što si koristan.

Kad se rodi dijete i majka ga drži u naručju, tim djetetom – oprostite za usporedbu – ne može se usisati tepih ili skuhati juhu, ono nije koristan alat i ne služi ničemu. Znate čemu služi i što može takvo maleno dijete? Mokriti i obavljati nuždu. A ipak je od majke i oca veoma, veoma voljeno. Majka ne govori: „Ja ipak volim više usisivač, jer mi je korisniji!“ Bog ti također neće reći: „Volim više od tebe one koji su toga dostojniji!“ On te ljubi jer si njegovo dijete, a ne zbog toga što si koristan.

„Ne mogu ničim tu ljubav zaslužit, ipak daruješ mi je…“

Bog te ne voli jer si njegov čekić, nego zbog toga i samo zbog toga jer si njegovo dijete

Nekada s vjerom govorimo da smo alat u rukama Gospodinovim. Mene to asocira na instrumentalističko shvaćanje, jer u takvu je mišljenju sakrivena zamka. Naravno da Bog želi da budeš alat u njegovim rukama, ali alat koji je prije svega njegovo dijete. Bog te ne voli jer si njegov čekić, nego zbog toga i samo zbog toga jer si njegovo dijete. (…)

Ovo dobro ilustriraju riječi pjesme Smjela ljubav:

Ne mogu ničim tu ljubav zaslužit, ipak daruješ mi je…
Za mene boriš se i kad sam ti protivnik
I uvijek si tako dobar Ti…
Kad mislio sam da ništa ne vrijedim
U meni si vrijednost vidio…

Pjesmu, u izvedbi Amorosa, možete poslušati ovdje.

 

 

Iz knjige „Od Duha do uha” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

INTERLIBERSKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po interliberskoj cijeni od 70 umjesto 100 kuna!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh