Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Sveti Josip nije bio uobičajen seoski radnik kako se često smatra U Matejevu evanđelju saznajemo da je Isus bio sin drvodjelje. No, drvodjelci su u toj kulturi bili ono što su u našoj bili tiskari... Zbog tog je potrebno dublje promotriti svetog Josipa!

Pater Pelanowski Sveti Josip nije bio nije bio uobičajen seoski radnik kako se često smatra!

Foto: Shutterstock

 

U Matejevu evanđelju saznajemo da je Isus bio sin drvodjelje (Mt 13, 55). U grčkom jeziku koristi se izraz „sin drvodjelje“ (grč. ho tu tektonos hijos), ali riječ drvodjelja (grč. ho tekton) odnosi se i na nekoga tko obrađuje drvo, stolara, ali i graditelja kao i onoga tko je vrstan u tom zanatu. Svatko treba obradu, gradnju u Duhu, uzeti sjekiru kajanja i otkinuti se od korijena grijeha (Mt 3, 10). Netko se može izgraditi primjerom, ali i riječju, i to ne bilo kakvom, već onom Božjom. Jean François Six piše da su „drvodjelci postajali oni koji se odlikuju izvrsnom umnom sposobnošću“. „Ako bi se dogodilo štogod naizgled nerješivo, govorilo bi se: ‘Zar među nama nema kakva drvodjelca, sina drvodjelca?’ […] Drvodjelci su u toj kulturi bili ono što su u našoj bili tiskari: ljudi otvoreni novim idejama.“[1]

Nije bio uobičajen seoski radnik

Zbog tog je potrebno dublje promotriti svetog Josipa. Nije bio uobičajen seoski radnik koji je sklapao ruševne kolibe, nego čovjek koji posjeduje odgovarajuće znanje. Da bi se izgradila najjednostavnija kuća, potrebno je imati temeljno znanje o fizici, geometriji i arhitektonskoj umjetnosti, koja se služi matematičkim oblicima. Dakle Josip je zasigurno bio čovjek od znanja, netko žedan znanja o što više zanimljivih pitanja mudrosti u širem značenju. (…)

Što je sveti Josip učio malenog Isusa

Što je dakle sveti Josip učio malenog Isusa? Zasigurno ga nije samo učio hodati, nego ga je uvodio u svijet svojeg umijeća graditeljstva i znanje čitanja i razumijevanja svetih knjiga. Brzo je shvatio da su pitanja malenog Djeteta mudrija od njegovih odgovora. Njihovi su razgovori bili toliko dugi i konstruktivni da, imajući samo dvanaest godina, Isus zadivljuje svećenike u Hramu svojom sjajnom inteligencijom i jasnim odgovorima, koji su ih dovodili u nedoumice. Isus je bio Bog, ali je morao od čovjeka naučiti kako biti čovjek. Svemogući Otac nije izabrao nekoga s kime Isus nikada ne bi mogao odrasti u najpuniji oblik čovječanstva. Nijedan muškarac koji ima djecu nije njihov slučajan otac, već izabrani koji je dobio svoj zadatak poučavanja od samog Boga. Njegova pozornost od trenutka dolaska potomstva na svijet mora biti koncentrirana na njih s potpunom brigom za njihov duhovni, osjećajni, intelektualni i praktični razvoj. (…)

 

[1] Six, J. F.: Jezus, Varšava, 1982., 28 i 133.

Iz knjige „Josipov dom” autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh