Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Svaka molitva koju smo ikada uputili Djevici Mariji ostaje zauvijek u njezinu pamćenju Čak i samo jedna molitva iz čista srca čini, dakle, da zauvijek ostajemo u njezinu srcu...

Pater Pelanowski Svaka molitva koju smo ikada uputili Majci Božjoj ostaje zauvijek u njezinu pamćenju

Foto: Shutterstock


Znanstvenici potvrdili: dio djetetovih stanica gnijezdi se za stalno u majčinu mozgu

Neurobiološka istraživanja tijekom posljednjih su godina pokazala neobičnu svezu između majke i djece. Radi se o pojavi mikrohimerizma – odnosno situaciji u kojoj je malen broj fetalnih stranica prisutan u organizmu majke. Kako su se ondje pojavile? Primjerice, tijekom trudnoće dio djetetovih stanica pupkovinom prelazi u majčino tijelo. Ugnježđuju se u različitim dijelovima organizma da bi ispunile različite uloge. Dokazan je, među ostalim, njihov ljekovit utjecaj na različite bolesničke pojave do kojih dolazi kod rodilje. Te su stanice prisutne u organizmu čak i mnogo godina nakon poroda. Ta je pojava istraživana još u prošlosti, ali je ipak studija iz 2012. potvrdila da se dio djetetovih stanica gnijezdi za stalno u majčinu mozgu.[1] A onda – pozor – vaše potomstvo ostaje s vama zauvijek! Odnosi se to na svu djecu, čak i onu koja su umrla prije poroda.

Čak i ako se radi o samo jednoj iskrenoj molitvi – ona ostaje u njoj zauvijek, a zajedno s tom molitvom mi smo sami u njoj

To je zaista bila prva sveta pričest, koju je Marija proživjela prije no što je njezin Sin uspostavio euharistiju – on je od začeća bio i jest u njoj zauvijek. Zbog toga njezin lik ima iznimno značenje za nas kršćane.

Otkrijmo slojeve iznimnih posljedica te pojave. Odnose se one na sve majke, pa tako i na Majku Božju.

To znači da ju je sam čin nošenja Isusa pod srcem promijenio. Kristove su stanice ostale zauvijek u njezinu tijelu. Marija je tada postala živi tabernakul.[2]

Slično tomu, ali na duhovni način, pojavljuju se u njezinoj utrobi, pod njezinim srcem, sve molitve upućene njoj. Više ne stanice mojeg organizma, već zrnca krunice – kao stanice koje ostaju zauvijek u njezinu pamćenju i više nikada neće umrijeti. Čak i ako se radi o samo jednoj iskrenoj molitvi – ona ostaje u njoj zauvijek, a zajedno s tom molitvom mi smo sami u njoj, činimo s njom neuobičajenu svezu.

Zauvijek u Marijinu srcu

Josip i Marija zajedno su podupirali svoje Dijete tijekom života na zemlji, pa je svaka molitva Josipu ujedno i molitva Mariji. Molitva je Mariji poput smještanja pod njezino srce, poistovjećivanje s Isusom, začeće u njezinoj čistoj utrobi, koja daje čistoću i sličnost s Isusom. Čak i samo jedna molitva iz čista srca čini, dakle, da zauvijek ostajemo u njezinu srcu. Blagovijest je učinila da se Sin Božji pojavio u njezinu srcu – zbog toga je molitva Ave Maria iznimno značajna – moleći se tim riječima također se pojavljujemo u njezinu srcu, a ona govori Bogu: „Neka bude po riječi tvojoj!“ Njezino smo dijete, slični Isusu. Ondje ostajemo zauvijek. (…)

 

[1] Televizija WFN.

[2] Białecka, B.: Szach-mat, protestanci!, u Polonia Christiana, 17, 2015.

Ulomak iz knjige „Josipov dom” autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh