Duhovnost

SMISLEN ŽIVOT

Pater Pelanowski: Što se više pokušavaš kontrolirati, da bi dobio priznanje i divljenje, tim ćeš više postati biće bez kontrole ...i to je najbolje što ti se može dogoditi. Ako to možeš podnijeti i iz toga izvući pouku...

Pater Pelanowski: Što se više pokušavaš kontrolirati, da bi dobio priznanje i divljenje, tim ćeš više postati biće bez kontrole

Foto: Shutterstock


 

Juda je činio sve što je mogao samo da se njegov žalostan život ne raspadne. To je uzrok naših neurotičnih napora, koji nas dovode do napetosti i do opuštanja koje psihologija naziva acting out – dakle završava u ovisnosti.

Jedino rješenje je razbijanje ljuske tog napuhavanja…

Kada u tebi vlada napetost ponosa, koji te opčinjava strahom za sebe, za prestiž, za dobrobit, za kontroliranje drugih i sebe, da bi u životu uspio kao najbolji, da bi stekao vlast, univerzalno priznanje i divljenje drugih, materijalni komfor, da bi si zajamčio užitke kojima nema mjere – upadaš u nemirnu napetost, koja te osljepljuje za ono što je najvažnije i dovodi te do opuštanja, olakšanja, koje lako postaje ovisnost. Što se više pokušavaš kontrolirati, da bi dobio priznanje i divljenje, tim ćeš više postati biće bez kontrole, gdje drugi samo tebe ne vide.

Tad je naime jedino rješenje razbijanje ljuske tog napuhavanja – ali takvu udobnost krize ne može si svatko dozvoliti, a tim više ne može si to svatko priuštiti i izaći iz nje ozdravljen. Kad su mi neki ljudi govorili u žaljenju: „Sve mi se raspalo!“, odgovarao sam im: „Ako se raspalo, onda je bilo lažno i dobro da se je raspalo prije nego kasnije, jer imaš još najzad vremena nešto pravo učiniti u životu.“ A što je najistinitije? Najistinitije i najljepše je posvećenje Isusu! Razmisli nije li, zahvaljujući tomu što ti se sve raspalo, tvoja duša dala opojan miomiris za Gospodina? Možda te je život bacio na koljena, možda se osjećaš kao pali čovjek – i upravo zahvaljujući tomu nard tvojeg srca dao je miris najmiliji Bogu?

Nudi Bogu ono što je uspjelo i što nije, u svakoj situaciji čini prigodu da se posveti Gospodinu. I to je jedino smislen život!

U našem razumijevanju pravedan čovjek jest onaj koji daje svakomu ono što mu treba, ali u Bibliji je riječ pravednik (hebrejski cadyk) sinonim za našeg sveca, netko tko čini više od onoga što mu zapovijedi naređuju. Netko tko ne samo da učini ono što kaže, već pokušava i pretpostaviti što Bog želi a da to ni ne izgovori.

U Psalmu 92 o takvu pravedniku čitamo: „Ko palma cvate pravednik…“ (Ps 92, 13) Zašto kao palma? Možda zato što ima, pišući kolokvijalno, „kao palma elegantnu siluetu jedinstvene ljepote“? Ne. Zato što cvijet palme zgažen, zgnječen pod đonom cipele daje još intenzivniji i ljepši miris. Radi se o tome da se od zgaženog života pravednog čovjeka dobiva još veći miomiris, jer on to svoje drobljenje, to gaženje posvećuje Bogu te čak iz onoga što je tragedija njegova života uspijeva učiniti nešto lijepo za Boga. Nudi Bogu ono što je uspjelo i što nije, u svakoj situaciji čini prigodu da se posveti Gospodinu. I to je jedino smislen život! Mi, gledajući kao ljudi, vidimo da život ima smisao samo onda kad nam sve ide kako treba. Ali što se onda dogodi? Kad nam sve ide kao podmazano, tada u nama raste strah da nam u konačnici nešto nekada neće uspjeti. Što je više uspjeha, to je više straha – dok u konačnici ne dođemo na kakvu terapiju, potom psihijatriju i konačno nas zatvaraju u sobu bez kvaka, u košulju čiji su rukavi zavezani sprijeda i još imamo zavezane ruke. Isus nije živio uspješnim životom čovjeka, ali bio je posvećen Ocu i zato je uzor oslobođenja za nas. (…)

Ulomak iz knjige „Posljednje duhovne vježbe“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Na vrh