Osobni razvoj

UTJEHA ZA DJECU RASTAVLJENIH RODITELJA

Pater Pelanowski: „Razvodom roditelja najranjenija su upravo – djeca!” Često previđamo što u svome srcu prolaze djeca rastavljenih roditelja! Pater Pelanowski to izgovara glasno...

Pater Pelanowski „Razvodom roditelja najranjenija su upravo – djeca!”

Osim depresivnih posljedica razvoda koje osjećaju odrasli, najdramatičnije ga proživljavaju djeca, o kojima se najčešće ne misli. UPRAVO SU DJECA NAJRANJENIJA RAZVODOM RODITELJA! Nose nevidljive stigme Kristovih rana na svojoj duši. Za njih je raspad obitelji drama, trauma, bolesna rana, čavli s križa!

Osjećaju se neželjeno i nepotrebno na svijetu. Ponekad se okrivljuju…

Većina je njih sklona ponoviti roditeljsko iskustvo i ne stvoriti stalan odnos s drugim čovjekom u odraslom životu. Ili se zatvaraju u strahu, nepovjerenju, ili ne smatraju brak trajnom stvarnosti. Bez obitelji nemaju okolinu za svojstven razvoj vlastitog identiteta, azil sigurnosti, potporu, mjesto emocionalnoga i intelektualnog dozrijevanja, a kamoli duhovnoga. U njihovu se percepciju svijeta potkrada kaos, ne osjećaju se sigurno, ne znaju što je najvažnije, poniru u beznađe i strah zbog onoga što bi se još moglo dogoditi. Osjećaju se neželjeno i nepotrebno na svijetu. Ponekad se okrivljuju jer su se roditelji razveli ili pak okrivljuju roditelje jer su ih napustili. Svoju ljutnju često usmjeravaju na Boga, jer ju ne mogu istresti na roditelje zbog toga što ih nitko ne sluša, nitko nema vremena za njih, nitko se na njih ne obazire. Roditelji su zauzeti gradnjom svojeg života nanovo ili svađom u mržnji ili depresiji. Dijete osjeća svoje postojanje kao teret za roditelje te je zbog toga ljuto na Boga.

Gdje pronaći spas?

Gdje pronaći spas? Gdje potražiti pomoć? Treba se utjecati ne samo uzorima jedinstva, već i stvarnoj pomoći nekoga tko može dati snage za preživljavanje u najtežim trenucima. U svijetu kao što je naš lik se svetog Josipa pojavljuje kao neuobičajeno potreban. Gdje iznova pronaći ljubav, obiteljsku povezanost, duhovnu zaštitu, ponovno se osjetiti voljenim, odbaciti preteške osjećaje i sjećanja? Bog je oduvijek određivao iznimna mjesta za susrete sa sobom, u kojima je dijelio plamen koji obnavlja život.

Biblija govori o posebnim mjestima njegova dodira, koji je uspio obnoviti razbijen ljudski život. (…)

Iz knjige „Josipov dom” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh