Duhovnost

„ISUSE, UZDAM SE U TEBE“

Pater Marko o natpisu sa slike Božjeg Milosrđa: Taj zaziv treba postati neprestana molitva našeg srca Oni koji su usvojili redovito ponavljanje molitvenog zaziva »Isuse, uzdam se u tebe!«, svaki dan svjedoče o stvarnosti Božje milosrdne prisutnosti. Među njima je pater Marko. On je o poznatoj slici koja ovaj zaziv sadrži napisao cijelu knjigu pa ipak, kaže za nju: „…ta je knjiga uistinu nedovršeno djelo. Razmatranja o Božjem milosrđu su, jednostavno i jasno rečeno, neiscrpiva…“

Pater Marko o natpisu sa slike Božjeg Milosrđa: Taj zaziv treba postati neprestana molitva našeg srca

Sv. Faustina Kowalska


 

Gospodin Isus je inzistirao na tome, kako nam svjedoči sv. Faustina, da natpis »Isuse, uzdam se u tebe!« bude vidljiv na slici ispod Isusovih nogu. Taj je natpis temeljna poruka i slike, i evanđelja, i pobožnosti Božjemu milosrđu. Taj je natpis putokaz kojim dolazimo u samu bît milosrđa, izraz životnog stajališta kršćana, koji svjedoče Milosrdnog Isusa. Govoreći: »Isuse, uzdam se u tebe!«, istovremeno govorimo da se ne uzdamo u nešto drugo ili u neke druge. Ne pouzdajem se u sebe, u svoje talente i novac, u svoje ideje, prošlost ili budućnost, ne uzdam se u svoje bližnje ni u išta stvoreno, jer sve stvoreno ima neku manu i nijedno me stvorenje ne može spasiti, ne može mi dati život. Pouzdajem se isključivo u Božje milosrđe.

 

Kada izgleda da se nemamo više za što primiti, da se nemamo komu obratiti, da smo stiješnjeni između četiri zida unutar kojih ne možemo pronaći izlaz; tada ta kratka molitva postaje jedan spasonosni uzvik ili krik

 

Lako nam je izgovarati taj zaziv kad nam u životu ide sve po planu. Tada ta kratka molitva bîva samo još jedna u nizu pobožnih praksa koja nam se dopada zbog svoje izražajnosti i kratkoće. Međutim ta rečenica dobiva svoj smisao i težinu tek onda kada se čovjek nađe u različitim blokadama, trpljenjima i krizama. Kada izgleda da se nemamo više za što primiti, da se nemamo komu obratiti, da smo stiješnjeni između četiri zida unutar kojih ne možemo pronaći izlaz; tada ta kratka molitva postaje jedan spasonosni uzvik ili krik. Kada izgubim sva druga pouzdanja, izgovarajući tu molitvu zapravo autentično molim. Ta je molitva vapaj i poruka milosrdnomu Isusu da izabirem i odlučujem u svim životnim prilikama, a osobito neprilikama, da je moje jedino pouzdanje u Isusu Kristu i njegovu milosrđu. Taj mi zaziv u previranjima lađe mojeg života u olujama egzistencije postaje kao pojas za spašavanje bačen s neba na zemlju. Taj me pojas spašava da se ne utopim.

Taj natpis treba postati neprestana molitva mojeg srca. U iskustvu i tradiciji istoka mnogi vjernici, a osobito oni u monaškom staležu, prakticiraju tu molitvu srca ponavljajući neki zaziv toliko puta (pa i u više godina) sve dok njihova nutrina sama ne počne zazivati i nekako disati tim zazivom. Natpis »Isuse, uzdam se u tebe!« može za nas na zapadu postati takav zaziv koji ćemo vježbati iz dana u dan, sve dok ne postane odjek otkucaja našeg srca. Često ga ponavljajući, polako stječemo jedan usađeni način borbe s raznoraznim poteškoćama koje nas susreću u ovozemaljskom proputovanju. Čuvši, naprimjer, vijest o nekoj težoj bolesti ili prolazeći kroz neku sličnu nevolju, taj će ponavljani zaziv u nama djelovati umirujuće i ohrabrujuće.

 

Ta nam molitva – dakle – svijetli u tami. Ona je pomoć, zaštita, nada vjernicima

 

Gospodin silno želi da se pouzdajemo u njega, u svemu što molimo, namjeravamo i činimo. To je pouzdanje pokazatelj ispravna odnosa između nas i Isusa. Na slici vidimo kako je taj zaziv obasjan zrakama Isusova srca – Isusova bića. Ta nam molitva – dakle – svijetli u tami. Ona je pomoć, zaštita, nada vjernicima. Sveto pismo nam jamči: »Blago čovjeku koji se u Gospodina uzda, koji ne ide za štovateljima lažnih bogova, za onima koji se predaju prijevari.« (Ps 40, 5)

Srce tog zaziva jest ime ISUS: »U njegovo sveto ime mi se uzdamo.« (Ps 33, 21) Božja riječ nam obećava da ćemo zazivajući to ime biti spašeni; štoviše, samo je u tom imenu spasenje. Možemo nadodati da je samo u imenu Isus i naše ozdravljenje, posvećenje, obraćenje i oslobođenje! Njegovo ime (heb. Ješua) i znači ‘Jahve je spasitelj’.

vidljivi-bog-3dIz knjige „Vidljivi Bog – o tajnama slike Božjega Milosrđa” (drugo, nadopunjeno izdanje) autora o. Marka Kornelija Glogovića, OSPPE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  •  
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh