Duhovnost

NOVO NORMALNO

PATER MARKO Nije se za šaliti, Gospodin želi spasiti duše! Na ulazu u župnu crkvu Rođenja BDM u Sveticama (kod Ozlja) pri starom pavlinskom samostanu, župljane je nedavne nedjelje dočekalo nekoliko zanimljivih tumačenja novih društvenih pojmova, obzirom na njihovu religijsku konotaciju. Župnik - sada župni stožernik - (p. Marko Glogović) koristi svaku priliku da iz svega što proživljava zajedno sa svojim župljanima izvuče evanđeosku po(r)uku.

PATER MARKO Nije se za šaliti, Gospodin želi spasiti duše!

Foto: Shutterstock

 

Situacija s novim i bujajućim korona-virusom je svojevrsna dobra prigoda da preispitamo svoja srca i mislimo Gospodnje misli i razmatramo njegove nakane glede nas i bolesti koja je udarila svijet.

Također, najvažnije je prisjetiti se kako smo svi Božja ljubljena djeca kojima „Gospodin sve okreće na dobro“ ako mu uzvraćamo ljubav (usp. Rim 8, 28) U situacijama poput pandemije, dobro je i izreći da postoje i duhovne bolesti, koje nisu manje opasne (čak su i opasnije, jer odlučuju o vječnosti) od ovih tjelesnih ili duševnih. Kako danas ne možemo nigdje bez stotina puta spominjanja korone, tako smo neke novokomponirane korona-pojmove prilagodili i našem vjerskom okruženju i razmišljanju, duhovno i ponešto duhovito. Ova bolest je opaka, u mnogočemu nepoznata, s nekim diskutabilnim referencama, kako mnogi primjećuju. Moleći za bolesne, trpeći s uplakanima, podupirući nastojanja da virus nestane, slušajući odredbe vlasti, ipak u svemu tomu tražimo i dublji duhovni smisao. Neke će ove misli malo oraspoložiti a neke i natjerati na preispitivanje svoje duhovne kondicije.

 

Neke važne pouke i obavijesti katoličkim vjernicima (= ljudima Života) u doba bolesti i smrti

OBAVEZNO: NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE TIJEKOM BOGOSLUŽJA – DRŽANJE RAZMAKA OD 2 METRA – DEZINFEKCIJA RUKU NA ULAZU I IZLAZU IZ CRKVE!

JOŠ OBAVEZNIJE:  MOLITI SRCEM – ISPOVIJEDATI I ODRICATI SE GRIJEHA – PAŽLJIVO SLUŠATI BOŽJU RIJEČ – POBOŽNO PRIMATI KRISTOVO TIJELO – PRAŠTATI BLIŽENJEMU – ČINITI DJELA MILOSRĐA I LJUBAVI ČAK I PREMA NEPRIJATELJIMA.

 

Iz novog crkvenog rječnika, da razumijem župnika

„NOVO NORMALNO“: odsad je normalno da idem u crkvu ako prije baš i nisam. Novo je normalno da se jasnije odredim prema Bogu.

„DRUGI VAL“: valovi milosti Božje teku iz svetih sakramenata pa čeznem za svim tim valovima koliko ih god ima i bude. Prakticirajući katolik i na dnevnoj bazi proživljava barem nekoliko valova milosti.

„SOCIJALNA DISTANCA“: distancirat ću se od grijeha zloće, ogovaranja, zavisti… prema drugomu i poštivat ću one koje susrećem kao samoga Isusa. Svi smo isti, svi smo „duhovno-socijalni slučaji“ koji čeznu za blagostanjem ljubavi.

„OSTANIMO ODGOVORNI“: najviše sam odgovoran/a za svoju besmrtnu dušu pa ću se tako i ponašati dok sam na putu za Nebo. A svakako sam na putu za nešto drugo od tijela i svijeta.

„STOŽER“: moja župa. UCIJEPLJEN/A sam u Crkvu, biti kršćanin je moj osnovni identitet. Veliki stožernik Crkve je Gospodin Isus Krist, a stožernik župe – moj župnik.

„PREPORUKE“: novi objedinjeni pojam za „propovijed, homiliju, katehezu i župne oglase“.

„OBAVEZNO“: nedjelja i crkveni blagdani, Krunica, euharistijsko klanjanje…

„MASKA“: dok vlada pandemija nosim zaštitnu masku na licu kako su me podučili. No, jednom moram i „skinuti masku“: Isus nas poziva da budemo autentični, da ne glumatamo, da ne skrivamo svoje nemoći pred njim te da skinemo sa sebe „staroga čovjeka“.

„EPIDEMIJA“: u moralnom i teološko-pastoralnom smislu: stanje prezira prema Bogu, opravdavanje grijeha, bunt prema Božjim zapovijedima i stvaranje čovjeka-boga koji odlučuje što je dobro izvrćući objavljenu istinu a kao posljedice prolazi: tjeskobe, depresije, strahove, rastave brakova, nesretnu djecu, ekonomsko-verbalno-spolno-obiteljsko-psihičko-emocionalno i drugo nasilje, krahove, lomove, suicidalnost, unutarnju muku, nemire, ljubavne raspade, dezorijentiranost, abortuse, bludnost, duhovne devijacije, ovisnosti o drogi, kocki, alkoholu, okultnomu, traženje sreće gdje je nema…

„PANDEMIJA“: isto kao gore, samo što vrijedi za cijeli svijet. 

„DEZINFICIJENS“: novi pojam za ispovijed, kajanje, pokoru.

„VIRUS“: nevidljivi neprijatelj u duhovnom organizmu. Širi se munjevito, raznim sredstvima, medijima, metodama, napada sve čovjekove dimenzije. Ima ih stotine vrsta i podvrsta, sojeva. Najsigurniji sam kad redovito uzimam lijekove – sakramente.

„BEZ SIMPTOMA“: to je kad netko dođe na bogoslužje s izgledom bezgrešnog i pravednog, a ne razgovara s pola vjernika u klupama.

„SAMOIZOLACIJA“: izolirat ću se od prenositelja zaraze, odnosno bježim od osoba koje, na primjer, psuju Boga, proklinju ljude, manipuliraju, vrijeđaju, unose nered i svađe… Za njih ću moliti i postiti U TAJNOSTI (dakle, izoliran/a).

LOCKDOWN“: potpuno sam zatvoren/a za mogućnost da ostavim Gospodina koji me čeka, zove, tješi i krijepi. Ne dam da mi uzmu Isusa, sve drugo mogu. Dobrovoljni „lockdown“ je odličan put spasenja.

„KARANTENA“: vrijeme tihe i osobne molitve u sobi, vrtu, šumi ili na kojem drugom prigodnom mjestu gdje nema drugih ljudi. Vježbanje u krepostima.

„RUJAN“: nekad se govorilo: apokalipsa, paruzija, Armagedon, smak svijeta i slično. Kršćani se ne smiju prepustiti strahu od rujna. U rujnu slavimo rođendan Marije, Majke Božje!

„TESTIRANJE“: trenutak ili neko vrijeme kušnje, kad ulazim u duhovnu borbu tijekom koje trebam otkriti tko sam i kakav sam. Također: ispit savjesti, duhovna obnova, duhovno vodstvo… Kako se govorilo starim crkvenim rječnikom.  

„KAŠALJ“: jedino iz staroga govora što ostaje istog značenja; tko kašlje tijekom propovijedi = propovijed je preduga; tko kašlje tijekom cijele Mise = signalizira da su u crkvi ne-milo viđene osobe. Kašalj je simptom nekih drugih (zdravstvenih) problema.

„POVIŠENA TEMPERATURA“: svakako najozbiljnije stanje. Nekad se govorilo: težak ili smrtni grijeh. Tko ima temperaturu, najbolje i nesigurnije je da odmah zove svećenika.

„INFEKCIJA“: negdašnja riječ bila je – grijeh. Svatko se može inficirati. Infekcija unosi gadne posljedice, u sve pore života. Ali, svakako je izlječiva.

„PROPUSNICA“: naravno, riječ je o crkvenim dokumentima – ne može se, naprimjer, kumovati pri krštenju ili svetoj potvrdi bez propusnice, negdašnjeg posvjedočenja odnosno potvrdnice. Propusnice se, nažalost, mogu i lažirati.     

„MJERE/UPUTE“: umjesto negdašnje pokore, u svetoj ispovijedi sada dobivam „mjeru“. Moja je mjera ljubavi – ljubav bez mjere prema Bogu i čovjeku. Također: kako mjerim drugima i meni će se mjeriti.

„COVID-SUSPEKTNO“: široko obuhvaćajući pojam koji se odnosi kako na osobe tako i na prostore i djelovanja. Naprimjer: manje u kafiću – više s obitelji, i nisam suspektan. Vidjeti niže objašnjenje „COVID-a 19“. Bolje biti suspektan nego zaista bolestan.

„VISOKORIZIČNO“: nesudjelovanje u životu župe uvijek je bilo i biti će visokorizično ponašanje za katolike. Stožernik to mora vazda ponavljati. Ima i on nekih visokorizičnih mogućnosti postupanja. Molimo za župne stožernike.

„EPIDEMIOLOŠKA SLIKA“: uglavnom i posvuda tek oko 10% župljana redovito sudjeluje pri nedjeljnoj Sv. Misi. Ova je slika vrlo nepovoljna i zabrinjavajuća. Nadamo se boljemu!

 

Nekoliko primjerâ novog normalnog crkvenog govora

  1. Velečasni stožerniče (prije: župnik) kada bih, molim vas, mogao doći na dezinfekciju duše (prije: sveta ispovijed)?“

Odgovor: „Svakako prije drugog vala da mogneš mirno ući u treći i četvrti (vidjeti definiciju).“

  1. Župljanin (sada: samo-izolant): „Bojim se braće i sestara u crkvi, koji su bez simptoma (vidi iznad objašnjenje).“

Odgovor: „I ja isto“.

  1. „Zanio sam se u duhovnom lockdownu (vidi iznad) pa nisam dokraja čuo preporuke (prije: župne oglase) stoga vas molim da mi ponovite ono obavezno (vidi prije).“

Odgovor: „Socijalno se distanciraj (vidi gore) i uđi u karantenu (vidi gore) i moli se da skineš sve maske (vidi gore), najbolje do rujna (vidi gore)“.

  1. „Dragi stožerniče župe, krenuo sam u novo normalno (tj. u crkvu) jer bih želio biti i ostati odgovoran (vidi gore) ali nikako da postignem socijalnu distancu! (vidi gore)“

Odgovor: „Idi pa se još jednom testiraj (vidi gore)“.

  1. „Već dulje imam povišenu temperaturu (vidi definiciju) bojim se zbog kovid-suspektne (vidi gore) situacije i visokorizičnog (vidi gore) ponašanja. Epidemiološka slika (vidi gore) mi nije baš zadovoljavajuća. Što mi je činiti?“

Odgovor: „Suzdržavaj se od kašlja (vidi objašnjenje) i obavezno dođi po mjere (vidi gore).“

  1. „Upravo sam završio samoizolaciju (vidi objašnjenje), mogu li sada dobiti propusnicu (nekad: potvrda) za kumstvo pri krizmi?“

Odgovor: „Još mi ipak malo puno kašlješ (vidi gore)“.

 

Svečano obećanje tijekom pandemije

C –   Citirat ću više Sveto pismo nego riječi ovoga svijeta koji prolazi.

O –  Organizirat ću obavezno i odmah – obiteljsku molitvu. 

V –   Voljet ću više svoje bližnje! A one koji mi nisu dragi i još više od dragih!

I  –  Ići ću redovito na Svetu Misu, kod najboljeg Liječnika duše i  tijela, koristeći najbolji lijek – ispovijedi i pričesti, uz ostale nužne lijekove, brinući o duši kao i o tijelu.

D –   Darivat ću češće one koji imaju manje od mene.

19 +  punoljetan/a sam, dakle mogu i postiti i činiti pokoru a moram i svjedočiti Božje milosrđe i ljubav. Kao punoljetan/a odabirem Isusa Krista svojevoljno, dragovoljno, slobodno i svjesno. Amen. 

p. Marko Glogović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh