Duhovnost

'VIDLJIVI BOG'

Što mislite ‘radimo’ li dovoljno na svojoj vjeri? Obraćenje iziskuje reviziju života, a ta revizija malo boli. Obratiti se znači osloboditi se ljudskih obzira, krenuti ispočetka s Kristom, gledati šire u Kristu, prisvojiti Kristova stajališta...

Foto: Ben White, Unsplash

 

Primjećujem da je najteže govoriti i pozivati na obraćenje prvo sebe, a onda i ostale koji se smatraju (velikim) vjernicima. Povrijeđeni smo ako nas tko opomene, ukori ili malo bocne, jer nam odmah »pada kruna s glave«. Nekako mislimo (neki, ponekada) da je dovoljno »ići« u crkvu, »obaviti« sakramente, »uplatiti« misu. Ja nekako mislim da nije! Zapravo sam siguran da to nije dovoljno, da je to tek neki početak, da Gospodin od nas traži da budemo učenici, a ne samo sljedbenici, odnosno pripadnici neke religije, kao što smo učlanjeni u neki klub ili udrugu. Siguran sam da Gospodin želi da budemo »intimni« s njime, da ga osobno i dobro poznajemo, da nam on bude središte, ne dodatak. Obraćenje iziskuje reviziju života, a ta revizija malo boli. Obratiti se znači osloboditi se ljudskih obzira, krenuti ispočetka s Kristom, gledati šire u Kristu, prisvojiti Kristova stajališta (okreni obraz, ne proklinji, ne sudi, ne uzvraćaj…), utjeloviti Kristovo upravo skandalozno milosrđe prema grešnicima.

„Tko se ne obraća (…), hoda unatrag“

To je proces, to je nešto nadnaravno što nam ruši naravne i uhodane situacije i planove. Obratiti se zaista znači – umrijeti sebi. Tko se ne obraća, stagnira i umire na putu vjere, hoda unatrag. Tko se odbija obratiti, žalosti Duha Svetoga i lomi Očevo srce. I sam sebe kažnjava! Obraćenje unosi u vjernički život jednu novu snagu, pouzdanje u Božje putove, mir. »Idi u miru! Vjera te tvoja spasila! Ne osuđujem te!« kaže Gospodin (usp. Iv 11, 11). Idi, hodaj dalje. Ako se obratiš, Gospodin ti uzima ne samo grijeh, nego i krivicu, uzroke i posljedice pada! Ali moraš hodati, napredovati, boriti se, kada tresneš, podići se, ustrajno vršiti duhovnu inventuru, otkrivati svoje mehanizme obrane, svoja lukavstva, podlosti, osude, sreću zbog nesreće drugih, svoja licemjerja i dvoličnosti, svoje zamjeranje Bogu, svoje navezanosti i privezanosti, zadovoljstvo za koje misliš da donosi grijeh…

vidljivi-bog-3dUlomak iz knjige „Vidljivi Bog – o tajnama slike Božjega Milosrđa” autora o. Marka Kornelija Glogovića, OSPPE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh