Osobni razvoj

VIDLJIVI BOG

Pater Marko: Bolesti, depresija, krivnja, strahovi… Kako iz tame isplivati na svjetlo Ako smo u tami, možemo samo nesigurno doticati istinu, ali ju ne možemo jasno vidjeti. Sve to je Gospodin došao pobijediti u svojemu beskrajnom milosrđu prema ljudima.

Foto: Shutterstock

 

Tama s kojom se svaki čovjek u nekome trenutku svojega života susreće može biti duhovna, psihička ili moralna.

Čim u tami zavapimo u kajanju za svoje grijehe, trenutačno dolazi Božja svjetlost: »Svjetlost sviće pravedniku…« (Ps 97, 11)

Djela su tame svakako: abortus, bogopsovka, ovisnosti, perverzije, bolesti, torture, traume, nasilje, strahovi, sotonizam, ratovi, mržnja, magija, sadizam, krivica, depresija, samoranjavanje, oholost, osveta, nemilosrđe, bijeda, proklinjanje… »Odložimo djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti.« (Rim 13, 13)

Čim u tami zavapimo u kajanju za svoje grijehe, trenutačno dolazi Božja svjetlost: »Svjetlost sviće pravedniku…« (Ps 97, 11) Moramo shvatiti jednom zauvijek da je temelj svake tame jedino grijeh, odnosno čin kojim odbacujemo Svjetlost.

Tamu grijeha čovjek ne može rasvijetliti bez križa, po kojemu dolazi svjetlost uskrsnuća. Isusovo probodeno srce – njegova trpeća milosrdna ljubav – uzrok je tolike svjetlosti koja silovito silazi nad one koji odbacuju tamu.

Čovjek u tami osjeća veliki strah; što tama dulje traje, taj strah je mučniji i sve više uništava razum i ispravne osjećaje

U tami se čovjek spotiče jer ne vidi put. U tami se ljudi sudaraju sami između sebe i s različitim demonima. Čovjek u tami osjeća veliki strah; što tama dulje traje taj strah je mučniji i sve više uništava razum i ispravne osjećaje. Ako smo u tami, možemo samo nesigurno doticati istinu, ali ju ne možemo jasno vidjeti. Sve to je Gospodin došao pobijediti u svojemu beskrajnom milosrđu prema ljudima.

Nitko nije izuzet iz dara i čuda Božjeg milosrđa, osim onoga koji tvrdokorno sjedi u tami i ne želi vidjeti i prihvatiti svjetlost koja mu se pruža. Usprkos stanovitu nasilju te strašne tame, Isus ostaje savršeno miran i spokojan, jer zna da tama neće i ne može imati zadnju riječ

Jedino pravo Svjetlo u cijelomu svemiru jest Gospodin Isus u svojemu nepojmljivom milosrđu. Božje obećanje izraženo u evanđelju traje i vrijedi zauvijek i za svakoga: »darom premilosrdnoga srca Boga našega, po kojemu će nas pohoditi Mlado Sunce s visine da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj« (Lk 1, 78 – 79). Nitko nije izuzet iz dara i čuda Božjeg milosrđa, osim onoga koji tvrdokorno sjedi u tami i ne želi vidjeti i prihvatiti svjetlost koja mu se pruža.

Usprkos stanovitu nasilju te strašne tame, nasilju koje se očituje u djelima tame te u stisku tame koja se širi i prijeti, Gospodin Isus – kako gledamo na slici – ostaje savršeno miran i spokojan, jer zna da tama neće i ne može imati zadnju riječ.

vidljivi-bog-3dIz knjige Vidljivi Bog autora patera Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh