Mladi

BRAČNA LJUBAV

Pater Ike: Brak je skladan život dvoje mladih koji se razumiju i uvijek slažu. Nije! „Brak je dvoje mladih heroja, koji su zaboravili na sebe i spremni su i na punice, svekrve, bučne susjede, podrume, potkrovlja, nezaposlenost i prosjačenja - ako treba…“

Foto: Pater Ike Mandurić/Srce Isusovo

 

Bračna ljubav – svi je žele susresti. Dragu, dragog, zaručnika, zaručnicu; doživotnu dragu, doživotnog dragog, s kojim bi podizali potomstvo, s kojim bi ostvarivali svoju životnu misiju. Kao da duboko odjekuje Božji vapaj na početku stvaranja: nije dobro da čovjek bude sam. I stvori mu ženu. Zašto li je ideal braka toliko napadan? Ne brine me ovdje izravno napadanje na brak kao takav, nego napadanje krivim slikama:

– Brak je dvoje zgodnih, najljepših i najzgodnijih. Nije!

– Brak je dvoje uspješnih, lijepe i mirne budućnosti. Nije!

– Brak je dvoje imućnih, koji će živjeti u lijepom stanu, daleko od svekrva i punica. Nije!

– Brak je dvoje uvijek mladih, koji će imati jedno do jedno i pol djece, i uvijek imati vremena za sebe. Nije!

– Brak je puno turizma, putovanja, igara, zabave, društva, večerica, romanse… Nije!

– Brak je skladan život dvoje mladih koji se razumiju i uvijek slažu. Nije!

„Brak je križ izabran iz ljubavi“

Naprotiv – brak je borba, rat, križ. To je polazak u boj, u bitku za novi život. U kojem se gine da potomstvo ne bi krenulo krivim putem.

Brak je dvoje mladih krvavih koljena pred Bogom, punih odricanja.

Brak je dvoje mladih heroja, koji su zaboravili na sebe i spremni su i na punice, svekrve, bučne susjede, podrume, potkrovlja, nezaposlenost i prosjačenja – ako treba…

Brak je dvoje siromašnih, koji jedva sklapaju kraj s krajem.

Brak je dvoje ustrašenih, ali hrabrih; prezrenih od svijeta, jer hoće puno djece svim limitima unatoč.

Brak je dvoje mladih čiji su glavni i skoro jedini izlasci oni na svete mise.

Brak je dvoje mladih koji jedva imaju vremena za sebe.

Brak je put herojstva, u kojem Bog križem i trpljenjem teše dvije grešne duše kako bi ih učinio svetima, i kako bi po toj muci bili sveti i u očima njihove djece.

Brak je križ izabran iz ljubavi.

Svijet naviješta neku drugu sliku braka

Ali, brak je jedino mjesto i način na koji se može doživjeti duboka ispunjenost svetim smislom. Nema te karijere, ni novaca, ni putovanja, ni stvari, ni događaja koji mogu dati ono što može tijesan stol, oskudna hrana, prazan novčanik u društvu s mladim životima kojima ste se otvorili, sa supružnikom/supružnicom, koji/koja se herojski daje za tebe i tvoju djecu. Nema te korporacije, društvene pozicije, koja može nadomjestiti ovo ispunjenje.

Ova je Kristova ponuda stalna, uvijek ista – dva tisućljeća. On i brak ocrtava kad govori blaženstva: blago siromasima, blago uplakanima, blago gladnima i žednima pravednosti, blago milosrdnima… Samo to mogu biti i blaženstva braka i bračne ljubavi.

Svijet naviješta neku drugu sliku i mudrost. Brojni su kršćani povjerovali i usvajaju takvu sliku braka. Čak i brojni roditelji, obmanuti tim krivim navještajima, radije biraju ovu sliku braka, a ne Kristovu i svoju djecu usmjeravaju krivo. Zato su brojni mladi zbunjeni. Tu su, sve imaju, Božja je ponuda križa tu, spremna, a oni zbunjeni samo čekaju lažno obećanu idilu koja nikada neće doći.

Bog ih zove svojim putem trpljenja i herojstva koje bi im donijelo istinsku radost, a oni ližu oltare i zovu Boga da krene njihovim, krivim putem, u kojem nema spasenja. Zato dragi mladi, molim za vas, da vam Bog otvori oči, osnaži vas, učini hrabrima, da krenete u boj za svoju djecu, putem krvavih koljena, suza i oskudice… Kako bi nebo zaslužili – za sebe i svoje. Putem Josipa i Marije, i vaša djeca Kristovim putem.

Autor: Pater Ike Mandurić (Misa mladih)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh