Ulomci iz knjiga

ODGOVORI NA ŽIVOTNE POTEŠKOĆE

Pater Glogović: Bolesna znatiželja, agresivna želja da se na brzaka sve riješi može uzrokovati još veće boleštine i tragedije Dobijem tahikardiju na kvadrat kada čujem da, npr., netko tvrdi drugomu da taj/ta ima tumor debela crijeva jer je pradjed bio novak na ruskoj fronti i kao takav je učinio nešto loše« ili da je ta i ta obitelj u stalnoj svađi jer je »susjeda iz drugoga sela prije devetnaest godina ostavila jaje – urok na pragu kuće« – i tako ih proklela itd

Foto: Pixabay

Druga zabluda u našemu old-age razmatranju: ne postoje »velika« i »mala« djela pobožnosti ili ljubavi po kojima bismo od Gospodina dobivali »više« ili »manje« naklonosti i privrženosti. Naravno, grijeh rađa prokletstvom; život u milosti blagoslovom. Ipak, kako svatko ima svoj dar i svoje poslanje, osoba koja u škrabicu ubaci pet kuna i ona druga osoba koja od svoje ušteđevine izgradi trobrodnu crkvu s kriptom, ne mogu se uspoređivati i ne trebamo ih uspoređivati.

…što ja danas trebam i mogu učiniti, surađujući s milošću, za slavu Božju i njegovo kraljevanje ovdje gdje jesam?

Pitanje je jednostavno i svakodnevno se iznova nameće: što ja danas trebam i mogu učiniti, surađujući s milošću, za slavu Božju i njegovo kraljevanje ovdje gdje jesam? Budimo kao djeca, reče Isus. Jedan malo dulji topli djetetov zagrljaj roditelje vraća u život nakon 15 sati neplaćena posla. Taj zagrljaj kao da kaže: no sikiriki, sve će biti dobro. (Ako ne u Njemačkoj, u Nebu sigurno. U vječnome zagrljaju.)

Mnogi se vjernici samosažalijevaju i maltretiraju i upadaju u malodušje i beznađe jer ne znaju sve odgovore na životne poteškoće. Aman, ljudi, ta tko zna sve?

Nadalje, mnogi se vjernici samosažalijevaju i maltretiraju i upadaju u malodušje i beznađe jer ne znaju sve odgovore na životne poteškoće. Aman, ljudi, ta tko zna sve? I zar moramo sve znati? Dobijem tahikardiju na kvadrat kada čujem da, npr., netko tvrdi drugomu da taj/ta ima tumor debela crijeva jer je pradjed bio novak na ruskoj fronti i kao takav je učinio nešto loše« ili da je ta i ta obitelj u stalnoj svađi jer je »susjeda iz drugoga sela prije devetnaest godina ostavila jaje – urok na pragu kuće« – i tako ih proklela itd. Samo malo, pobro! Ako si pater Pio, onda slobodno prorokuj.

Ne kažem da bolesti i nesretnosti nemaju svoje temelje, ali bolesna znatiželja, iskrivljeno tumačenje karizmatskih pojava, agresivna želja da se na brzaka sve riješi i magijsko-bioenergoterapeutski jurišajući mentalitet koji se s TV-a preselio u vjerničke glave može uzrokovati još veće boleštine i tragedije

Ne kažem da bolesti i nesretnosti nemaju svoje temelje, ali bolesna znatiželja, iskrivljeno tumačenje karizmatskih pojava, agresivna želja da se na brzaka sve riješi i magijsko-bioenergoterapeutski jurišajući mentalitet koji se s TV-a preselio u vjerničke glave može uzrokovati još veće boleštine i tragedije. Neki su ozbiljno bolesni od čeprkanja po prošlosti do u devet(naest)o koljeno. Evo, nebrojeni k meni su dolazili i dolaze, kao i drugim svećenicima, s bolestima, napastima ili s borbama u duhu, duši i tijelu, ali nikada nikomu nisam rekao tvrdeći sa stopostotnom sigurnošću: to ti je zbog toga i toga, od tada i tada. Ne radim, naime, s viskom i tarotom. Pomolim se, pozovem na ispovijed, pomažem uljem, preporučim neku duhovnu praksu, ohrabrim i blagoslovim, prikažem misu. Vjerujem i znam da postoje duhovne blokade i tereti te da život u grijehu rađa samo ranu na ranu. I znam da mnogim stvarima možemo i prirodno i natprirodno (po Božjemu duhu) naći uzrok u prošlosti.

Vjerujem, također, i znam da su mnoge bolesti, neuspjesi i životne poteškoće zapravo dobro: blagoslov i poziv na obraćenje i jedan znak odozgor

Ne vjerujem, ipak, da su naši preci za sve krivi, da je sve tako jednostavno za objasniti, da je sve crno i crnilo te da svakomu trpljenju istovremeno moramo ili možemo znati početak i razlog! Vjerujem, također, i znam da su mnoge bolesti, neuspjesi i životne poteškoće zapravo dobro: blagoslov i poziv na obraćenje i jedan znak odozgor. Sveci su u pravilu bili dosta bolesni i nosili su mnoga bremena kojih se mi na silu želimo riješiti! Moj Bog nije okrutan, nije manipulator i nije obijestan. I nije mađioničar. Svima koji su u bilo kakvoj nedaći kažem: moli, ori, traži, čitaj Riječ, blagoslivljaj, sudjeluj u sakramentima, čini djela ljubavi, obrati se. Bog te ljubi, neizmjerno i stvarno. Ne čujem amen, jarane, ali nadam se da netko i to sada govori.

Grešnicima ulaz dopušten - knjiga

Iz knjige „Grešnicima ulaz dopušten” autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

VELIKI POPUSTI: Knjigu, u razdoblju od 10. do 30 studenog, po sniženoj cijeni od 70 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh