Duhovnost

PRIHVATI SEBE

Pater Augustyn Pelanowski: Što to zapravo znači „nositi svoj križ“ Svi imamo taj isti križ: samoću, nepodnošljivu prazninu, strah pred životom, nikomu i ničemu ne biti posvećeni, strah pred životom bez cilja…

Pater Augustyn Pelanowski: Što to zapravo znači „nositi svoj križ“

Foto: Shutterstock


 

 

Moj Isuse, rekao si svojim učenicima: „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.“ (Usp. Mt 10, 38) Kakva god nas sudbina snađe na ovoj zemlji, ne možemo od nje bježati. Bježanje od svoje sudbine, izbjegavanje je samog sebe. Pogled kojim me gledaš ispod velike grede, koja počiva na tvojim leđima, tako je prodoran. Tvoje oči, Gospodine, izgledaju kao da mi govore: „Uzmi križ i prihvati samog sebe, podnesi sebe sve do kraja, do smrti. Ja ću ti pomoći podnositi sebe!“ Svi imamo taj isti križ: samoću, nepodnošljivu prazninu, strah pred životom, nikomu i ničemu ne biti posvećeni, strah pred životom bez cilja.

Prihvaćeni križ

Prihvaćeni križ hrabrost je podnošenja sebe, a to uspijevamo zahvaljujući samo tvojoj moći, Kriste. Nisi bio nepravedan grešnik koji je snosio posljedice svojih grijeha, već svetac, koji je trpio za tuđe nepravde, dok ja ne želim trpjeti čak ni za svoje grijehe, a kada dolazi račun za moja djela, ljutim se na tebe ili na druge. Tad mi se ne da živjeti ili se molim litanijama ogorčenih prigovaranja na tebe. Gledajući dakle u tvoje oči, osjećam se nepravedan. To nisi ti morao, nego sam ja trebao podnijeti križ za sva trpljenja koja sam nanio tebi i drugima. A ipak ti želiš trpjeti za mene, a meni kažeš samo neka nosim svoj križ, nosim ga sve do kraja, da ne odustanem od postojanja, ne bježim u tamne misli o svršetku života, ne sakrivam se u špiljama očaja, ne izbjegavam život, usmrćujući u grijehu svako osjetilo.

Dva puta

Dva su puta: put s križem i put bez križa, što znači put na kojem ga prebacujem na druge. Ili ću ja sebe nositi ili će oni mene morati nositi. Ići sa svojim križem, nositi svoj križ znači biti strpljiv prema sebi, voljeti sebe. Ne nositi križ, znači odbacivati samog sebe i prebacivati težinu svojeg postojanja na druge. Kako mnogo ljudi je iskusilo kada u obitelji moraju podnositi nekoga tko ne podnosi sebe, i tada svi osjećaju težinu njegova križa. Tko ne želi činiti pokoru, taj je pokora za druge. Gospodine, daj mi hrabrost življenja, hrabrost postojanja od početka do kraja. Ojačaj me sviješću svoje prisutnosti pokraj mene, da na svoju tešku sudbinu pogledam kao na jedinu koja me može dovesti u nebo.

križni put 3d 768

Iz knjige patera Augustyna Pelanowskog „Križni put – razmatranja“ (II. postaja, „Uzmi križ“)”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh