Vijesti

PASTORALNI POHOD SVETOG OCA KOLUMBIJI // Papa beatificirao dva kolumbijska svećenika – upoznajte nove blaženike Katoličke Crkve Na svetoj misi u Villavicenciju Sveti je Otac beatificirao dva kolumbijska svećenika – evo tko su novi blaženici Katoličke Crkve…

Pomirenje nije apstraktna riječ, jer da je to slučaj, ono bi dovelo samo do neplodnosti i još veće udaljenosti – rekao je papa Franjo tijekom svečane svete mise u kolumbijskom gradu Villavicenciju, na kojoj je sudjelovalo oko 400 tisuća vjernika. Na toj je misi blaženima proglasio o. Pedra Maríja Ramíreza Ramosa i biskupa Jesúsa Emilija Jaramilla Monsalvea.

U svojoj je propovijedi Sveti Otac pozvao stanovnike te zemlje da otvore vrata svakoj osobi koja je doživjela tragičnu stvarnost sukoba, jer kada žrtve nadvladaju napast osvete, postaju najvjerodostojniji protagonisti u procesu izgradnje mira.

Villavicencio – ‘simbol pomirenja’

Villavicencio se smatra simbolom pomirenja. Naime, taj je grad, koji se nalazi u srcu područja koje su opsjedali pobunjenici, podupro Predsjednikov mirovni plan te je poduzeo korake u prihvaćanju Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije čiji su vođe zatražili oprost.

Dvojicu se katoličkih svećenika – biskupa Jaramilla Monsalvea i o. Ramíreza Ramosa – blisko poistovjećuje sa sukobom u Kolumbiji te nude snažno svjedočanstvo u zemlji koja očajnički treba opraštanje i iscjeljenje. Papa Franjo je kazao da obojica predstavljaju znak izraza naroda koji želi izaći iz močvare nasilja i ogorčenosti.

Sveti je Otac potaknuo Kolumbijce da nadvladaju, kako ju je nazvao, ‘razumljivu’ napast za osvetom što je ključ za obnovu njihove podijeljene zemlje, kao i da u Vladin plan za mirnu budućnost uključe mnoge skupine koje su pogođene sukobom. Upravo je iz tog razloga na misi sudjelovalo više od 110 zajednica domorodačkih naroda, te tisuće žrtava iz svih sfera života.

Papa je u svojoj propovijedi istaknuo i druge bitne točke za pomirenje, a među njima i potrebu nadilaženja šovinističkog stava prema ženama. Razmišljajući o Evanđelju dana, Sveti je Otac rekao kako ono predstavlja snažan komentar o svijetu u kojem je toliko očito psihološko, verbalno i fizičko nasilje nad ženama. Prevladavanje tog nasilja – nastavio je – također je ključ za potpuno pomirenje.

„Nasilje koje prebiva u ljudskom srcu, ranjenom grijehom, očituje se također u znakovima bolesti koje primjećujemo u tlu, vodi, zraku i živim bićima…“

Papa Franjo je pozvao i na pomirenje s ‘uplakanim’ okolišem. Villavicencio predstavlja vrata kolumbijske amazonske prašume koja je dom mnogim raseljenim i ugroženim domorodačkim zajednicama, kao i bogatoj i predivnoj prirodnoj baštini te zemlje. Citirao je jednog kolumbijskoga pjevača koji je opisao stabla kao ‘uplakane’ svjedoke tolikih godina nasilja, a potom je naveo encikliku Laudato Si: „Nasilje koje prebiva u ljudskom srcu, ranjenom grijehom, očituje se također u znakovima bolesti koje primjećujemo u tlu, vodi, zraku i živim bićima“ (LS 2).

Reći „da“ pomirenju – zaključio je svoju propovijed papa Franjo – znači reći „da“ s Marijom i pjevati s njom o velikim djelima Gospodinovim koji pomaže Kolumbiji koja se danas želi pomiriti: to je obećanje koje je također dano njezinim potomcima zauvijek.

Na koncu je misnog slavlja Sveti Otac izrazio blizinu svima onima koji trpe zbog posljedica razornog potresa koji je pogodio Meksiko, te da moli za njih kao i za one na karipskom području, koji su pogođeni uraganom Irma. Pratim situaciju i molim se za njih – kazao je papa Franjo te pozvao prisutne da mu se pridruže u toj nakani.

Izvor: Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh