Razno

ZVUČI POZNATO?

Odgovor na popularne izlike onih koji ne idu u crkvu Neke od tih izlika zvuče kao da su ih izmislili nadasve profinjeni umovi, dok su druge naprotiv jednostavno smiješne. No, sve one predstavljaju krivovjerje koje dolazi ravno iz pakla

Foto: Pixabay

„Crkva je puna licemjerâ, pa jednostavno ne podnosim biti ondje!“

Jedna od najgorih rečenica što sam ih čuo glasi: „Crkva je puna licemjerâ, pa jednostavno ne podnosim biti ondje!“ Kada god čujem tu izliku, poželim protresti onoga koji ju je izgovorio i reći: „Upravo ste Vi najveći licemjer od svih! Oholi farizeju! Ako istinski želiš biti kršćanin, nauči što to znači ‘podnositi jedni druge’. Nauči što znači koračati uz one koji su slomljeni i izgubljeni, i ubrojiti sebe među grešnike. Kako se usuđuješ odjeljivati od naroda Božjega, kao da si bolji od njih?!“ Ta izlika ne prolazi u Kraljevstvu Nebeskome, i nikada se neće održati pred prijestoljem Gospodinovim.

„Svećenik mi se nije obratio, pa se nikada više neću vratiti onamo!“

Sljedeća popularna izlika glasi: „Svećenik mi se nije obratio, pa se nikada više neću vratiti onamo!“ Moguće je da ću, kao pastor, ovakve i slične izlike slušati sve više, kako se broj mojih vjernika povećava. Meni se to osobno čini nadasve nezrelim i sebičnim. Drugi oblik iste ove primjedbe glasi: „Svećenik mi još nikada nije došao u posjet.“ No, je li to uopće njegova dužnost? Ili je on naprotiv prvenstveno pozvan biti učiteljem i pastirom, kako ga naziva Poslanica Efežanima 4,11. Nigdje u Svetome Pismu nisam pronašao kao osobito naglašeno da je dužnost pastira skrbiti se na taj način pojedinačno o vjernicima. Pronašao sam, naprotiv, kako mu je dužnost „opremati svete za djelo služenja“ (usp. ibidem). Stoga je i ta izlika tek jedna od izmišljotina tjelesnoga uma, kako bi opravdao nespremnost na jedinstvo s tijelom Kristovim.

Čuo sam i ovu izliku: „Jednostavno ne mogu naći mjesto na kojem bih se osjećao (osjećala) udobno.“ Gdje nam to, molim vas lijepo, Riječ Božja govori kako bismo u crkvi trebali očekivati „udobnost“? Slava Bogu ako crkva jest udobna, ali je svrha života u Kraljevstvu Božjemu već ovdje na zemlji, i jedinstva s Kristom, naučiti ljubiti grešnike onako kako ih je Krist ljubio, polažući i svoje živote za njih, ako ustreba. Iako takvo djelo donosi duboko zadovoljstvo, rijetko je popraćeno „udobnošću“.

Ne dolazim u crkvu jer Boga mogu slaviti bolje na planini negoli ondje!“

(…) Najsmješnija izlika od svih dolazi u različitim oblicima, ali obično zvuči otprilike ovako: „Ne dolazim u crkvu jer Boga mogu slaviti bolje na planini negoli ondje!“ Kada god čujem ovaj izgovor, želim odgovoriti: „Zašto se onda svake nedjelje ne uspinjete na planinu?“ Budimo makar malko dosljedni u svojoj pobuni. Kada bih nedjeljom posjetio dom osobe koja je to izgovorila, vjerojatno bih je zatekao pred televizorom, kako gleda nogomet, ili omiljenu sapunicu, a ne na vrhu planine u slavljenju Boga. Nadalje, Poslanica Hebrejima 10,23-25 ovako nas upozorava:

Čuvajmo nepokolebljivu vjeru nade jer je vjeran Onaj koji dade obećanje. I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela te ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan. (Heb 10,23-25)

Ulomak iz knjige Preobraženi život, autora John Loren i R. Loren Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

KNJIGA JE NA RASPRODAJI! Možete ju kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh