Brak i odnosi

VRUĆE TEME

PARTNER, NE RODITELJ Ovako si možete upropastiti brak

PARTNER, NE RODITELJ Ovako si možete upropastiti brak

Foto: Shutterstock


Budi mi partner, a ne roditelj…

Supružnici rijetko jedno drugome govore kako bi htjeli da se druga strana odnosi prema njima. Kad bi se ohrabrili, to bi glasilo otprilike ovako:

„Želim da budeš moj partner, a ne roditelj. Osjećam se frustrirano i kad se prema meni ponašaš kao prema djetetu i kad mi stalno naređuješ. Nećemo se nikada iskreno voljeti ako ne počneš sa mnom postupati kao s odraslom osobom.” (…)

50% muževa i žena osjeća se kontrolirano

Gotovo pedeset posto muževa i ženâ koji su ispunjavali naš upitnik smatraju da ih njihov supružnik „kontrolira”. To im predstavlja velik problem. Njihovi odgovori na pitanje: „Je li Vaš supružnik osoba sklona kontroliranju?“ pokazali su nam da problem kontroliranja nije pitanje spola već grijeha.

Evo samo nekih od tih odgovora (ostale možete pročitati u knjizi):

„Ti si moja žena i radit ćeš ono što ja kažem!” (Izjave žena)

 • Moj se suprug uzruja kad se nešto što isplaniram poklapa s vremenom koje je predvidio za svoje aktivnosti. Želi svu moju pažnju, što znači da ne mogu razgovarati na telefon s prijateljicama ako je on kod kuće. Osjećam da me guši svojim zahtjevima. (21 godina braka)
 • On mi uvijek govori što da radim. Čak mi govori kako da napunim perilicu rublja. Znam da njegovo zapovijedanje nema veze s ljubavlju. (48 godina braka)
 • Kontrolira me govoreći: „Ti si moja žena i radit ćeš ono što ja kažem!“ (dvije i pol godine drugog braka)
 • Moram uvijek imati mobitel uza se kako bi me mogao dobiti bilo kada. Ako mu se odmah ne javim, misli da ga varam s drugim. (22 godine braka i petero djece)
 • On kontrolira sav naš novac. Automobil, kamion, kuća – sve glasi na njegovo ime. Želi da stalno budem u kući i da nemam prijatelje. (35 godina braka)
 • Kontrolira me ograničavajući mi budžet. Rekao mi je na primjer da ne mogu upisati informatički tečaj. Zbog njegova se ponašanja osjećam napeto i neispunjeno. (22 godine braka)
 • On nastoji upravljati mojim odnosom s djecom tako što me tjera birati između njega i njih. To nije pošteno. (devet mjeseci drugog braka i dijete tinejdžer)

„Kada stvari ne idu glatko, ona poludi” (Izjave muževa)

 • Mora biti po njezinom jer je u protivnom veoma loše volje. (30 godina braka)
 • Sve se mora odvijati u skladu s njezinim dnevnim rasporedom bez obzira na tuđe obaveze. Sve se uvijek odvija po njenom planu. (19 godina braka)
 • Kada stvari ne idu glatko, ona poludi. Razina njezine frustracije kada se nešto ne odvija u smjeru u kojem ona želi, zbilja je visoka. (12 godina braka)
 • Moja žena mora čitavo vrijeme držati situaciju pod kontrolom. Zbilja voli šefovati! (deset godina braka)
 • Moja se žena često brani i previše je osjetljiva. Ponekad je ljubomorna ako joj se učini da me djeca vole ili prihvaćaju više nego nju. (12 godina braka)
 • Moja žena misli da uvijek gledam i uspoređujem je s drugim ženama. Zbilja to ne radim i prilično sam razočaran što moram slušati optužbe za nešto za što nisam kriv. (13 godina braka)
 • Moja žena od mene očekuje da napravim većinu kućanskih poslova i da pritom brinem o djeci. Ona želi mnogo slobodnog vremena. (sedam godina braka) …

Zajedno pročitajte ove odgovore i označite one s kojima ste se poistovjetili. Sve odgovore koje ste označili razmotrite zajedno, u poniznosti srca.

Razmislite te izložite kako i zašto su ti odgovori povezani s vama. Također napomenite kako se osjećate zbog tih problema. Zabilježite neke osjećaje koje vam je povjerio supružnik.

Nemojte si upropastiti brak

Svaka se osoba osjeća povrijeđenom ako njezine želje i stavovi nisu uvaženi ili su zanemareni; tako će se osjećati i vaš supružnik ako s njim budete postupali na taj način. Osobe u braku se vrlo često trude, iz ljubavi prema supružniku izbjeći sukob zanemarujući vlastite želje. Na taj način potiskuju nezadovoljstvo, no ono kad-tad ispliva na površinu. Zato osoba koja želi ‘upravljati’ svojim supružnikom može vrlo lako upropastiti svoj brak. No, to se može izbjeći…

Ulomak iz knjige „Vruće teme – što supružnici ne govore jedno drugome” autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh