Brak i odnosi

VRUĆE TEME

PARTNER, NE RODITELJ Ovako si možete upropastiti brak Ova vam navika može vrlo lako upropastiti brak. No, to se može izbjeći!

PARTNER, NE RODITELJ Ovako si možete upropastiti brak

Foto: Shutterstock

Budi mi partner, a ne roditelj…

Supružnici rijetko jedno drugome govore kako bi htjeli da se druga strana odnosi prema njima. Kad bi se ohrabrili, to bi glasilo otprilike ovako:

„Želim da budeš moj partner, a ne roditelj. Osjećam se frustrirano i kad se prema meni ponašaš kao prema djetetu i kad mi stalno naređuješ. Nećemo se nikada iskreno voljeti ako ne počneš sa mnom postupati kao s odraslom osobom.” (…)

50% muževa i žena osjeća se kontrolirano

Gotovo pedeset posto muževa i ženâ koji su ispunjavali naš upitnik smatraju da ih njihov supružnik „kontrolira”. To im predstavlja velik problem. Njihovi odgovori na pitanje: „Je li Vaš supružnik osoba sklona kontroliranju?“ pokazali su nam da problem kontroliranja nije pitanje spola već grijeha.

Evo samo nekih od tih odgovora (ostale možete pročitati u knjizi):

„Ti si moja žena i radit ćeš ono što ja kažem!” (Izjave žena)

 • Moj se suprug uzruja kad se nešto što isplaniram poklapa s vremenom koje je predvidio za svoje aktivnosti. Želi svu moju pažnju, što znači da ne mogu razgovarati na telefon s prijateljicama ako je on kod kuće. Osjećam da me guši svojim zahtjevima. (21 godina braka)
 • On mi uvijek govori što da radim. Čak mi govori kako da napunim perilicu rublja. Znam da njegovo zapovijedanje nema veze s ljubavlju. (48 godina braka)
 • Kontrolira me govoreći: „Ti si moja žena i radit ćeš ono što ja kažem!“ (dvije i pol godine drugog braka)
 • Moram uvijek imati mobitel uza se kako bi me mogao dobiti bilo kada. Ako mu se odmah ne javim, misli da ga varam s drugim. (22 godine braka i petero djece)
 • On kontrolira sav naš novac. Automobil, kamion, kuća – sve glasi na njegovo ime. Želi da stalno budem u kući i da nemam prijatelje. (35 godina braka)
 • Kontrolira me ograničavajući mi budžet. Rekao mi je na primjer da ne mogu upisati informatički tečaj. Zbog njegova se ponašanja osjećam napeto i neispunjeno. (22 godine braka)
 • On nastoji upravljati mojim odnosom s djecom tako što me tjera birati između njega i njih. To nije pošteno. (devet mjeseci drugog braka i dijete tinejdžer)

„Kada stvari ne idu glatko, ona poludi” (Izjave muževa)

 • Mora biti po njezinom jer je u protivnom veoma loše volje. (30 godina braka)
 • Sve se mora odvijati u skladu s njezinim dnevnim rasporedom bez obzira na tuđe obaveze. Sve se uvijek odvija po njenom planu. (19 godina braka)
 • Kada stvari ne idu glatko, ona poludi. Razina njezine frustracije kada se nešto ne odvija u smjeru u kojem ona želi, zbilja je visoka. (12 godina braka)
 • Moja žena mora čitavo vrijeme držati situaciju pod kontrolom. Zbilja voli šefovati! (deset godina braka)
 • Moja se žena često brani i previše je osjetljiva. Ponekad je ljubomorna ako joj se učini da me djeca vole ili prihvaćaju više nego nju. (12 godina braka)
 • Moja žena misli da uvijek gledam i uspoređujem je s drugim ženama. Zbilja to ne radim i prilično sam razočaran što moram slušati optužbe za nešto za što nisam kriv. (13 godina braka)
 • Moja žena od mene očekuje da napravim većinu kućanskih poslova i da pritom brinem o djeci. Ona želi mnogo slobodnog vremena. (sedam godina braka) …

Zajedno pročitajte ove odgovore i označite one s kojima ste se poistovjetili. Sve odgovore koje ste označili razmotrite zajedno, u poniznosti srca.

Razmislite te izložite kako i zašto su ti odgovori povezani s vama. Također napomenite kako se osjećate zbog tih problema. Zabilježite neke osjećaje koje vam je povjerio supružnik.

Nemojte si upropastiti brak

Svaka se osoba osjeća povrijeđenom ako njezine želje i stavovi nisu uvaženi ili su zanemareni; tako će se osjećati i vaš supružnik ako s njim budete postupali na taj način. Osobe u braku se vrlo često trude, iz ljubavi prema supružniku izbjeći sukob zanemarujući vlastite želje. Na taj način potiskuju nezadovoljstvo, no ono kad-tad ispliva na površinu. Zato osoba koja želi ‘upravljati’ svojim supružnikom može vrlo lako upropastiti svoj brak. No, to se može izbjeći…

Ulomak iz knjige „Vruće teme – što supružnici ne govore jedno drugome” autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh