Obitelj

NOVA KNJIGA ZA DJECU

„Papina mačka” – knjiga u kojoj Papa upoznaje djecu s papinskom službom i Vatikanom „Riječ je o izmišljenom papi koji djecu upoznaje s papinskim poslovima, uči ih da je papa čovjek i da ima osjećaje kao i svi ostali”

„Papina mačka” – knjiga u kojoj papa upoznaje djecu s papinskom službom i Vatikanom

„Papina mačka”, nova je serija dječjih knjiga autora Jona M. Sweeneyja. Margaret, izmišljenu uličnu mačku, udomio je sâm papa te ona tako dobiva pogled na Vatikan i papinsku službu o kojem većina vjernika može samo sanjati.


Margaret je samo jedna lutalica na ulicama Rima, sve dok na nju jednog jutra ne naiđe Sveti Otac i odluči je udomiti. Mačka naravno počne spavati na papinu namještaju, prati opće audijencije s prozora… Jednom prilikom prekine važnu večeru s kraljicom Engleske.

Papa na svoju novu prijateljicu reagira s oduševljenjem i humorom dok obavlja svoje dužnosti kao vođa Vatikana i Katoličke crkve.

Cilj podučiti djecu Papinim dužnostima

„Mi odrasli često razmišljamo o papi, razgovaramo o njemu, slušamo što ima za reći, ali djeca ne razumiju tko je papa ustvari. Htio sam vidjeti mogu li to nekako promijeniti”, kaže autor.

Njegova nova knjiga o mački Margaret ima za cilj podučiti djecu o papinskoj službi i njegovim dužnostima te ga približiti djeci. Cilj knjige je također dati djeci da upoznaju rimsku kulturu koja prožima mnoge aspekte života u Vatikanu.

„Riječ je o izmišljenom papi koji djecu upoznaje s papinskim poslovima, uči ih da je papa čovjek i da ima osjećaje kao i svi ostali”, pojašnjava autor.

Papa se u knjizi često obraća Margaret talijanskim frazama poput „dai”, što znači „dođi!”. Kako bi inače razgovarao s rimskom lutalicom nego na njezinu jeziku?

„Htio sam da djeca ‘osjete Rim’”, dodaje autor.

Priča nije inspirirana mačkama pape Benedikta XVI.

Knjiga o mački Margaret nije inspirirana mačkama pape emeritusa Benedikta XVI. kao što bi se moglo pomisliti. Naime, autor nije znao ništa o tome nego je priču o papi i Rimu odlučio ispričati uz pomoć mačke zato što je i sâm ljubitelj mačaka, iako trenutno ima samo psa. „Nemam mačku jer bi ju naš pas Max vjerojatno pojeo”, kaže. „Mislim da ćete, ako pročitate knjigu, primijetiti da dobro razumijem mačke, da sam puno živio s njima. „Mačka se u početku skriva od pape i ne dolazi kad ju pozove – to je dio karaktera mačaka koji volim.”

„Papina mačka” prva je knjiga serijala od ukupno četiri knjige namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole. Sljedeća knjiga, „Margaretina noć na Trgu sv. Petra”, priča je božićne tematike.

 

Knjigu „Papina mačka” namijenjenu djeci, mladima i onima koji s njima rade, uskoro možete pronaći u izdanju Biblioteke Figulus!

Izvor: CNA

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh