Aktualnosti

RAZGOVOR S NOVINARKOM VALENTINOM ALAZARKI

Papa u intervjuu govorio o slučaju McCarrick, krizi u Crkvi, ulozi žena, svojim prethodnicima… Novinarka Valentina Alazraki razgovarala je s papom Franjom o pitanjima koja nisu bila postavljenja tijekom razgovora s novinarima u zrakoplovu - optužbama protiv bivših svećenika, aktualnim suđenjima, aferama unutar Crkve te društveno-političkim temama kao što su uloga žena, pitanja migranata, homoseksualaca...

Novinarka Valentina Alazarki i papa Franjo/ foto: Facebook

 

Jedno od pitanja u intervjuu odnosilo se je na slučaj McCarrick, bivšeg washingtonskog nadbiskupa kojemu je papa Franjo u veljači prošle godine oduzeo sve crkvene službe i časti, kao i svećenički status. Novinarka je podsjetila Papu na „priopćenje” nuncija Carla Maria Viganòa u kojem je zatražio ostavku Pape jer je „rehabilitirao McCarricka“. Mnogi Papini protivnici tako su se posljednjih mjeseci pitali je li znao za McCarricka? Papa Franjo je uklonio svaku sumnju: „Rekao sam mnogo puta: nisam znao, nisam imao pojma (…); ma znate da nisam ništa znao o McCarricku, inače ne bih šutio, zar ne?“

To je fantastično! To nije Crkva u krizi, to je Crkva koja raste

S istom je iskrenošću Papa govorio i o slučaju argentinskog biskupa Gustava Zanchette, upravitelja APSA (vatikanskih nekretnina), koji je pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja:

„Optužen je i prije nego što sam zatražio da se odrekne službe; odmah sam ga pozvao i suočio s osobom koja ga je optužila. Na kraju se je branio govoreći da su ga hakirali. Doveo sam ga ovamo i zatražio ostavku. Lijepo i jasno. Dvije i pol godine nakon njegove ostavke, poslao sam ga u Španjolsku na psihijatrijsko ispitivanje. Rezultat testa je bio normalan. Zadržao sam ga ovdje, jer je testom utvrđeno da je imao dijagnostičke vještine upravljanja i vještine savjetovanja. Ali zašto je stvoreno ‘ad hoc’ jedno mjesto u upravljanju nekretninama? Ekonomski je bilo neuredno, a on nije loše upravljao tim poslom“ – objasnio je Papa.

Na pitanje o krizi u Crkvi, Papa je rekao da „krize također pomažu u rastu gdje trebamo prilagoditi određene stvari, promicati neke druge i krenuti naprijed, naprijed u tom pogledu“. Papa je, stoga, pohvalio gestu novog biskupa Paola Giuliettija (iz biskupije Lucca u Italiji) koji je, preuzimajući povjerenu mu biskupiju, odlučio ući u katedralu kao hodočasnik odjeven poput običnog svećenika (umjesto u limuzini i s okićenom reverendom), s više od dvije tisuće mladih koji su ga pratili.

„To je fantastično! To nije Crkva u krizi, to je Crkva koja raste! U krizi su modaliteti koji čine Crkvu, ali koji moraju pasti. Budimo svjesni. Vatikan, kao oblik vladavine, Kurija, ono što jest, posljednji je europski dvor apsolutne monarhije. Posljednji. Ostali su sada ustavne monarhije. Dvorci se urušavaju. Ovdje još uvijek postoje strukture dvora koje moraju pasti“ – ističe Papa.

U intervjuu odaje počast svojim prethodnicima za rad na dramatičnom slučaju Marcial Maciel, utemeljitelja „Kristovih legionara” koji je bio ovisnik i serijski nasilnik. Za papu emeritusa Benedikta XVI. ističe da je bio hrabar, a za Ivana Pavla II. da trebamo sagledati razdoblje njegovog djelovanja.

„Moramo razumjeti određene stavove jer je došao iz zatvorenog svijeta, iza željezne zavjese gdje je u svemu vladao komunizam. A postojao je obrambeni mentalitet. Moramo dobro razumjeti, nitko ne može sumnjati u svetost ovoga čovjeka i njegovu dobru volju. Bio je sjajan. Ipak, ponekad je i Ivan Pavao II. bio prevaren, sigurno. U slučaju Austrije, primjerice, kod imenovanja nadbiskupa Beča, benediktinskog redovnika koji je izgledao drugačije, a zatim je se skinuo poklopac s lonca“ – prisjeća se Papa.

U intervjuu je dosta vremena posvećeno pitanju zlostavljanih žena, žrtvama ubojstava i ropstva.

„Svijet bez žena ne funkcionira. Ne zato što je žena ta koja rađa djecu, ostavimo rađenje sada sa strane. Kuća bez žene ne funkcionira. Postoji riječ koja nestaje iz našeg rječnika jer je se svi boje. To je nježnost. To je ženska baština. Sad, od tu do femicida, do ropstva, malen je korak. Kako nastaje ta mržnja? Ne mogu to objasniti. No, očito je da žena i dalje ostaje u drugom planu, a izraz iznenađenja kada je žena uspješna to dobro pokazuje“ – kazao je Papa.

Čovjek je jedina životinja koja pada dva puta u istu rupu. Činimo opet iste stvari

U intervjuu su se dotakli i teme migranata, kada je Papa izrazio tugu zbog zatvorenih luka za brodove koji prevoze izbjeglice i bol zbog Mediterana koji je postao grobljem. Zatim je zamolio da se obrati pozornost na vraćanje u domovinu bez sigurnosti.

„Pa i za povratak je potrebno imati dijalog sa zemljom podrijetla, a ne samo podići zid ili zatvoriti vrata kuće. Ne znam što se događa pa da ulazi ta nova kultura obrane teritorija gradnjom zidova. Već smo upoznali jedan, onaj berlinski, koji nam je donio toliko glavobolje i toliko patnje. Ali čini se da ono što radi čovjek, životinje ne rade. Čovjek je jedina životinja koja pada dva puta u istu rupu. Činimo opet iste stvari“ – razočarano je rekao Papa.

Papa Franjo je prihvatio kao kompliment kritiku nekih da su mu prioritet osobe koje su daleke od vjere. Napomenuo je da su njegove riječi da homoseksualnu djecu treba voditi psihijatru zapravo krivo shvatili:

– I čudno je, rekli su mi, da me branila jedna osoba koja je nevjernik, odnosno da je napisao da je to bio ‘lapsus lingue’. Homoseksualne osobe imaju pravo biti u obitelji. Još jedna stvar koju sam rekao je kad se tijekom odrastanja primijete neki znakovi kod djece – potrebno ih je poslati, htio sam reći profesionalcu, a umjesto toga izašlo je psihijatru. Pa je naslov tih novina bio: ‘Papa šalje homoseksualce psihijatru’. To nije istina! Ponovno su mi postavljali isto pitanje i ponovio sam: ‘To su djeca Božja, imaju pravo na obitelj i to je sve’“ – objasnio je sveti Otac.

Izvor: Vatican News

Prijevod: Laudato.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh