Vijesti

U DOMU SVETE MARTE

Papa pojasnio koliko je zavist opasna Slaveći misu u Domu svete Marte, papa Franjo je u propovijedi upozorio da uvredama oduzimamo ljudima pravo na poštovanje, ušutkavamo ih, oduzimamo im glas…

Papa pojasnio koliko je zavist opasna

„Isus nas poziva da odbacimo vrijeđanje koje ubija budućnost osobe. Umjesto toga, trebamo prijeći iz zavisti u prijateljstvo”, istaknuo je papa Franjo za vrijeme jučerašnje mise u Domu svete Marte u Vatikanu, javlja Vatican News. Polazišna točka Papine propovijedi bilo je evanđelje dana (Mt 5,20-26), a naglasio je da Isus od nas želi radikalno pomirenje.

Uvredama diskreditiramo druge

Sveti je Otac kazao da Isus koristi ljudsku mudrost, svakodnevne primjere kako bi svojim učenicima ukazao na problem uvreda. Isus nam tako objašnjava da uvrede otvaraju put koji završava u ubojstvu. Papa je upozorio da uvredama diskreditiramo druge, oduzimamo im njihovo pravo na poštovanje, ušutkavamo ih, oduzimamo im glas. Uvrede su opasne jer se često rađaju iz zavisti a – prema Knjizi Mudrosti – to je način kako je đavao ušao u svijet. „Kad drugi ima nešto što mi predstavlja opasnost, zavist me tjera da ga uvrijedim”, rekao je Papa.

Ispit savjesti

Papa je rekao da je dobro pitati se: Jesam li ikoga uvrijedio danas? Kada vrijeđam? Kada uvredom isključujem drugoga iz svoga srca? I vidjeti nalazi li se tamo gorki korijen zavisti koji me tjera da želim uništenje drugoga kako bih izbjegao natjecanje, suparništvo i tomu slične stvari. To nije lako. No razmislimo kako bi bilo lijepo kada nikada ne bismo vrijeđali druge. Neka nam Gospodin udijeli tu milost.

Pomiri se sa svojim bratom

„Isus nas pak potiče da zaustavimo dinamiku koja od zavisti vodi u vrijeđanje, a potom u uništenje drugoga. Kad ideš na molitvu ili na misu, a pritom znaš da netko od tvoje braće ima nešto protiv tebe, idi i pomiri se s njim. Isus je toliko radikalan”, rekao je Sveti Otac.

„Pomirenje nije stav dobrog vladanja, ne. Naprotiv, riječ je o radikalnom stavu koji nastoji poštovati dostojanstvo drugoga kao i moje vlastito. Od uvrede do pomirenja, od zavisti do prijateljstva: to je put koji nam Isus danas daje”, zaključio je papa Franjo.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Vatican News

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh