Svetac dana

19. TRAVNJA // Papa Lav IX.

Papa Lavi IX

Rođen 21. lipnja 1002. u Eguisheimu u Francuskoj
Umro 19. travnja 1054.
Svetim ga je proglasio papa Grgur VII. 1082. godine

Zaštitnik je mnogih naselja, župa i crkava diljem Europe


Jedan od veoma zaslužnih papa za obnovu Crkve u XI. stoljeću. Zvao se Bruno, grof Eguisheima i Dagsburga. Školovao se u Toulu. Bio je vrlo dobroćudne naravi. Njegovo je srce oduševljavalo svečano bogoslužje i crkveno pjevanje. Čim je postao svećenikom, došao je na dvor njemačkoga cara Konrada II., svoga rođaka. Ondje se susreo sa svijetom politike i carstva, a pomalo i Crkve te njezina odnosu prema državi. Taj je susret na Brunu djelovao veoma bolno. Imao je srce za Crkvu, a boljelo ga je što je dio klera, pogotovo onoga višega i najvišega, bio svjetovnoga duha, sav zapleten u svjetske poslove. Korijen toga zla bila su laička investitura i simonija. Car je po svojoj volji postavljao biskupe, opate, državne činovnike prilikom čega je čestu ulogu igrao novac. Onaj koji je mogao više platiti dobio je unosnu službu u Crkvi.

Bruno posreduje u pomirenju cara i feudalne gospode Toula i Lorene, pa je na taj način spriječio građanski rat, pljačku i prolijevanje krvi. Već u 24. godini postaje biskupom Toula. Kada je godine 1048., nakon samo 23 dana vladavine, umro papa Damaz II., na pravo imenovanja novog pape imao je njemački car, koji je ujedno bio i rimski car Henrik III. Biskupi njegova carstva željeli su za tu službu Tulskoga biskupa. Iako se Bruno tome protivio, za nj su bili car, knezovi i biskupi. Kao preduvjet da prihvati da ga izaberu za papu, želi da ga izaberu i rimski kler i puk. Kako su svi bili osvojeni njegovom dobrotom i pobožnošću, izabrahu ga za papu. Uzima ime Lav IX., a imao je 47 godina. Njegov kratak, ali plodonosan pontifikat bio je praćen geslom psalma 33.: „Puna je zemlja dobrote Gospodnje”. U proljeće na uskrsnoj sinodi stvara planove za što uspješnije djelovanje. Od svih prisutnih traži ‘račun’ – da kažu kako su došli do časti u Crkvi; novcem ili bez novaca, simonijom ili zakonitim putem? Svi koji su se dočepali položaja u Crkvi na grešan način bili su odmah svrgnuti. Za njegova pontifikata dolazi do raskola između Istočne i Zapadne crkve, koji traje i danas.

Papa Lav IX. je radio po savjesti, revnovao je neobičnom revnošću za Dom Gospodnji. Nakon njegove se smrti po njegovu zagovoru događaju čudesna ozdravljenja.

Papa Viktor III. je 1087. g. izložio njegovo tijelo na štovanje vjernicima.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh