Duhovnost

GOVOR SUDIONICIMA POSLJEDNJE PLENARNE SKUPŠTINE PAPINSKOG VIJEĆA ZA LAIKE

Papa Franjo: Trebaju nam laici u izlasku Govoreći o reformi koja će ujediniti Vijeće za laike s Vijećem za obitelj i Papinskom akademijom za život, Papa je istaknuo da se reforma zbiva zbog obnovljenoga povjerenja u poslanje laika u Crkvi!

Trebaju nam laici u izlasku book evangelizacija

Papa Franjo

Papa je u svome govoru ustvrdio kako treba poticati laike da se sve više uključuju u naviještanje evanđelja, u znaku Drugoga vatikanskog sabora.

Završava jedno važno razdoblje, a otvara se novi obzor za poslanje laika u Crkvi, rekao je Papa, i prije svega zahvalio svima koji rade u Vijeću, koje je želio Drugi vatikanski sabor i naročito blaženi papa Pavao VI., dodavši kako je zahvala iskrena, a ne oproštajni govor za Vijeće.

Ne trebaju laici koje ‘opunomoćuje’ hijerarhija

Govoreći o plodovima pedesetogodišnjega djelovanja Vijeća, od Svjetskih dana mladih, do pojavljivanja novih laičkih udruga i sve važnije uloge žena u Crkvi, Papa je članovima Vijeća rekao kako ih je Sabor zadužio da potiču vjernike laike da se sve više uključuju u evangelizacijsko poslanje Crkve, ne po „punomoći” hijerarhije, jer je sudjelovanje u spasiteljskom poslanju Crkve njihov apostolat, za koji su svi po krštenju i potvrdi određeni od samoga Gospodina (usp. LG, 33). Po krštenju dakle svaki vjernik laik postaje Gospodinov učenik-misionar, sol zemlje, svjetlo svijeta, kvasac koji iznutra preobražava stvarnost.

Reforma Kurije uzima u obzir i nove izazove za laike

Po krštenju se ulazi u Crkvu, a ne po svećeničkom ili biskupskom ređenju. Svi smo pak ušli na ista vrata. Imajući u vidiku ono što je učinjeno, vrijeme je da se s nadom ponovno gleda u budućnost. Stvarnost nam donosi nove izazove. Odatle projekt reforme, poglavito združivanje vašeg Vijeća s Vijećem za obitelj i Papinskom akademijom za život. Pozivam vas da prihvatite ovu reformu, u koju ćete biti uključeni, kao znak vrjednovanja i zahvalnosti za rad koji obavljate i kao znak obnovljenoga povjerenja u zvanje i poslanje laika u današnjoj Crkvi. Novo će tijelo kao kormilo za nastavak plovidbe imati apostolske pobudnice ‘Christifideles laici’, ‘Evangelii gaudium’ i ‘Amoris laetitia’, jer mu je obitelj i obrana života povlašteno područje rada.

Potrebni su laici u izlazu da stignu do udaljenih i potrebitih

U kontekstu Jubileja milosrđa Crkva je pozvana biti „u trajnom izlasku”, evangelizacijska zajednica, koja zna hrabro ići naprijed, u susret, tražiti udaljene i stići na raskrižja ulica da poziva isključene. Za vašu skoru budućnost predlažem vam binōm: Crkva u izlasku – laikat u izlasku.
I vi dakle podignite pogled i gledajte ʽvan’, na brojne udaljene od našega svijeta, na obitelji u teškoći i potrebne milosrđa, na brojna neistražena područja apostolata, na brojne laike dobra i velikodušna srca koji bi svoje snage, vrijeme, sposobnosti rado stavili na raspolaganje Crkvi kad bi ih njihovi pastiri i crkvene ustanove s ljubavlju i odanošću vrjednovali i pratili.

Laici s pogledom uprtim u budućnost

Potrebni su nam dobro pripremljeni laici, vođeni iskrenom i jasnom vjerom, čiji je život prožet osobnim i milosrdnim susretom s ljubavlju Isusa Krista. Potrebni su nam laici koji riskiraju, koji se ne boje prljati ruke, koji se ne boje pogriješiti, koji idu naprijed. Potrebni su nam laici s viđenjem budućnosti, koji nisu zatvoreni u malenosti života. A mladima sam rekao da su nam potrebni laici sa životnim iskustvom, koji ne prestaju sanjati. Mladima su danas potrebni snovi starih koji su kadri sanjati i dati nam snage za nove apostolske pothvate.

Izvor: Vatikanski radio; hr.radiovaticana.va

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh