Vijesti

Papa Franjo: Svijet se može promijeniti samo onda ako se mladi kreću

Papa Franjo: Svijet se može promijeniti samo onda ako se mladi kreću

Sreća se pronalazi u slobodnom sebedarju drugomu – poruka je pape Franje s jučerašnjeg molitvenog bdijenja u Bazilici Marije Velike, kojim je otvorio Svjetski dan mladih koji se u biskupijama diljem svijeta obilježava danas, na Cvjetnicu. Riječ je o prvom susretu Svetoga Oca s mladima na putu pripreme za Biskupsku sinodu o mladima koja će se održati u listopadu 2018. godine, te za 34. svjetski dan mladih koji će se održati 2019. godine u Panami.


Papa je istaknuo da je nadolazeća biskupska sinoda putovanje koje braća biskupi i on žele poduzeti zajedno s mladima, ali oni trebaju biti njihovi vodiči. Mladi su u središtu sinode i nitko ne bi trebao biti ostavljen po strani, već svi mladi imaju pravo da ih se prati u njihovoj potrazi za smislom. To je sinoda mladih i svi se međusobno moramo slušati – rekao je papa Franjo te nastavio: Svaka mlada osoba ima nešto za reći drugomu, odraslima, svećenicima, redovnicama, biskupima i papi – svi vas mi moramo slušati!

Mladi diljem svijeta se suočavaju s mnogim izazovima – nezaposlenost, nedostatak pristupa obrazovanju, rat, društvena marginalizacija. Prema mladima se često ponašalo te se ponaša kao s otpadom. No izoliranje i pasivnost također predstavljaju opasnost za mlade. Svijetu su danas potrebni mladi koji će neumorno ići naprijed, čiji je pogled usmjeren prema budućnosti. Svijet se može promijeniti samo onda ako se mladi kreću – kazao je Papa.

Namjera Crkve na sinodi je slušati mlade: što misle, osjećaju, žele, njihove kritike… Crkvi treba više proljeća, a proljeće je godišnje doba mladosti – istaknuo je papa Franjo. On stoga želi da sinoda i Svjetski dan mladih u Panami 2019. godine donesu konkretne rezultate, da ne ostanu samo na riječima.

Sveti je Otac istaknuo da nije dovoljno pitati se „tko sam ja?“, već istinsko pitanje glasi „za koga sam ja?“. Papa je mladima na kraju dao „domaću zadaću“ za Svjetski dan mladih 2019. u Panami: da se brinu o djedovima i bakama, da razgovaraju s njima, jer nam je danas više nego ikad potreban taj most, dijalog između starijih i mladih.

Izvor: Vatikanski radio; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh