Vijesti

9. SVJETSKI SUSRET OBITELJI

Papa Franjo sudjelovao na 9. Svjetskom susretu obitelji u Irskoj: donosimo vam kratki pregled najvažnijih događanja Na kraju 9. Svjetskog susreta obitelji, Sveti je Otac najavio gdje će se održati sljedeći susret…

Papa Franjo sudjelovao na 9. Svjetskom susretu obitelji u Irskoj: donosimo vam kratki pregled najvažnijih događanja

Papa Franjo ovog je vikenda sudjelovao na 9. Svjetskom susretu obitelji u Dublinu u Irskoj. Papa se nakon službenog dočeka u međunarodnoj zračnoj luci u Dublinu sastao s predsjednikom Republike Irske, Michaelom D. Higginsom. Nakon susreta s irskim predsjednikom, papa Franjo nastavio je svoj apostolski pohod Irskoj susretom s predstavnicima vlasti i diplomatskoga zbora.


„Crkva je u stvari obitelj obitelji, te osjeća da treba podupirati obitelji kako bi mogle odgovoriti na poziv koji im je Bog dao u društvu. Taj je pak susret za obitelji prilika da svjedoče jedinstvenu ulogu obitelji u odgoju svojih članova te u razvoju zdravog društvenog tkiva“, istaknuo je Papa na sastanku.

Osvrt na zločine seksualnog zlostavljanja

Naglasio je i da je neuspjeh crkvenih vlasti, biskupa, vjerskih poglavara, svećenika i drugih u suočavanju s gnjusnim zločinima seksualnog zlostavljanja opravdano izazvao ogorčenje, te da je uzrok patnje i srama za katoličku zajednicu.

„Moj prethodnik, papa emeritus Benedikt XVI., nije štedio riječi opisujući tešku situaciju i zahtijevajući da se poduzmu uistinu evanđeoske mjere, pravedne i djelotvorne, kao odgovor na tu izdaju povjerenja. Njegovo iskreno i odlučno zauzimanje i dalje pomaže crkvenim vlastima da poprave pogreške i usvoje stroge mjere koje će osigurati da se to nikada više ne ponovi. Crkva je u Irskoj, u prošlosti i u sadašnjosti, promicala dobro djece što se ne može zanemariti. Nadam se da će težina sablazni zlostavljanja, koja je iznijela na vidjelo nedostatke mnogih, pomoći cijelom društvu isticati važnost zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Svi smo svjesni da hitno trebamo mladima ponuditi mudru pratnju i zdrave vrijednosti za njihov rast.“

Papa Franjo nastavio je posjet susretom sa zaručenim i vjenčanim parovima u katedrali sv. Marije. Prisutnim je parovima rekao da je našem svijetu potrebna revolucija ljubavi, potičući ih da ta revolucija započne od njih i njihovih obitelji. Sveti je Otac istaknuo važnost te ljubavi, napominjući da se trebamo vratiti i brinuti o našim obiteljskim korijenima.

Nakon posjeta katedrali, Sveti se Otac susreo sa osam irskih žrtava svećeničkog, redovničkog i institucionalnog zlostavljanja.

U subotu navečer počeo je festival obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu. Papa Franjo ondje je predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati u obitelji: „oprosti“, „molim“ i „hvala“.

Par koji je u braku 75 godina otkrio svoju „tajnu“

Drugi dan Svjetskog susreta obitelji bio je posvećen temi „Obitelj i ljubav“ i toga su dana svjedočili brojni bračni parovi.

Jedan od parova koji je svjedočio u braku je čak 75 godina! Riječ je o Nedu i Eileen Cusack koji su s radošću podijelili svoju „tajnu“ za uspješan i dugotrajan brak. Eileen je rekla da ih je održao smisao za humor. Osim smisla za humor, bračni par Cusack istaknuo je i vjeru, koja je uvijek bila sastavni dio njihovog braka. Papa je zahvalio bračnom paru Cusack na njihovu svjedočanstvu bračnoga života, rekavši da je dragocjeno za sve mlade bračne parove kao i za one zaručene.

Papa je posjetio i svetište u Knocku koje se nalazi 200 kilometara zapadno od Dublina. U kapeli ukazanja povjerio je irske obitelji Marijinom zagovoru, a kao uspomenu na svoj posjet darovao je zlatnu krunicu. Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja u tom svetištu, Papa je istaknuo da zna koliko je molitva krunice važna za Irsku, te je potaknuo vjernike da nastave s tom tradicijom.

Na kraju 9. Svjetskog susreta obitelji Sveti je Otac najavio kako će se sljedeći, jubilarni 10. susret održati u Rimu.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Catholic News World

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh